Op Texel zijn weer dode potvissen waargenomen. Eén dier is aangespoeld vlakbij de veerboothaven en een ander drijft in zee bij de vuurtoren. 

Update 15.58: De vijf potvissen van dinsdag kunnen nog niet weggehaald worden vanwege het slechte weer.

Lees hier het volledige bericht:

De twee potvissen horen bij dezelfde groep als de andere vijf die eerder deze week zijn aangespoeld, meldt een woordvoerder van Ecomare donderdag aan NU.nl.

De aangespoelde potvis ligt op een ondiepe strook aan de rand van de NIOZ-haven. De andere vijf potvissen waren aangespoeld op het strand bij Den Hoorn, aan de andere kant van Texel.

De dode potvis bij de vuurtoren bij Cocksdorp drijft nog in zee. De verwachting is dat het beest later op dag gaat aanspoelen. 

Er zijn ook zes dode potvissen aangetroffen aan de kust van Duitsland. Ook deze dieren horen bij dezelfde groep potvissen. Het is daarom goed mogelijk dat er meer potvissen aanspoelen.

Kustbewaking

Ecomare gaat kustbewaking inschakelen om levende potvissen te signaleren en terug naar zee te sturen. "Dat doen we omdat we meer meldingen krijgen van de dieren", zegt de woordvoerder.

 "Als we potvissen in de buurt van Texel zien, kunnen we ze met helikopterlichten en boten de goede richting opsturen."

Video: Weer dode potvissen bij Texel

Nog twee dode potvissen bij Texel
Nog twee dode potvissen bij Texel

Slecht weer

Rijkswaterstaat haalt de vijf potvissen die dinsdag op het strand van Texel zijn aangespoeld donderdag nog niet weg. Volgens een woordvoerder is het niet veilig om de kadavers nu weg te slepen met het slechte weer.

Veel wind en hoge golfslag zorgen ervoor dat het lastig is om de beesten van het strand te halen. ''We kunnen nog niet zeggen wanneer het wel veilig genoeg is. We houden het weer in de gaten en plannen aan de hand daarvan een nieuw moment.''

Naturalis heeft donderdag onderzoek gedaan naar de beesten. Volgens een woordvoerster van het museum zagen de dieren er op het eerste gezicht gezond uit met een dikke speklaag. Voor eventueel onderzoek heeft Naturalis nog wat vinnen en weefsels meegenomen.

Universiteit Utrecht doet de komende dagen een vervolgonderzoek naar de doodsoorzaak.