Veiligheid van deelnemers vraagt extra aandacht Vierdaagse

De veiligheid van lopers en toeschouwers vraagt extra aandacht van de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse. 

Het verhoogde dreigingsniveau in Nederland maakt aanpassingen noodzakelijk in de logistiek van het grootste wandelevenement ter wereld.

Dat heeft marsleider Johan Willemstein donderdag gezegd bij de presentatie van het feestprogramma voor de honderdste editie van de Vierdaagse, die van 19 tot en met 22 juli in en rond Nijmegen plaatsheeft.

''We zijn ons zeer bewust van risico's en hebben regelmatig overleg met alle veiligheidspartners'', zei hij. Tijdens de Vierdaagse en de bijbehorende feesten in de stad zijn er zo['n 2,5 miljoen mensen in de stad, onder wie duizenden buitenlandse militaire lopers.

Feestje

De honderdste Vierdaagse moet ''een feestje voor de lopers'' worden. De oude loopafstand van 55 kilometer per dag is voor eenmaal in ere hersteld. Willemstein: ''We wilden een geselecteerde groep van honderd wandelaars elke dag 100 kilometer laten lopen, maar dat bleek medisch onverantwoord. Nu loopt er elke dag een groep van 25 lopers tweemaal de langste afstand.''

In de week voor de Vierdaagse loopt uit elke provincie een groep van honderd mensen naar Nijmegen. Tijdens de Vierdaagse lopen de wandelaars door een speciaal aangeplant Vierdaagsebos en door de Vierdaagsewijngaard in Groesbeek.

Een deel van het start- en finishterrein in Nijmegen gaat officieel Vierdaagseplein heten. Alle festiviteiten zijn elke dag deels rechtstreeks op radio en televisie te volgen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie