Chaotische ochtendspits door afgesloten snelwegen

Afgesloten wegen, ongelukken en de regen zorgden donderdagochtend voor een zeer drukke ochtendspits. Vooral rond Utrecht en Den Haag stond het verkeer vast.

Rond 9.00 uur waren de meeste wegen weer vrijgegeven, maar stonden er nog wel lange files.

Eerder moest de weg richting Amersfoort bij de Uithof dicht na een ongeluk met meerdere auto's. Volgens Rijkswaterstaat zorgde deze afsluiting rond Utrecht voor zestig kilometer meer file dan normaal. Het ongeluk zorgde voor lange files op alle snelwegen rond Utrecht.

Op de A27 bij Almere moest de weg worden afgesloten, vanwege onderzoek en bergingswerkzaamheden. In de nacht van woensdag op donderdag schoot er een vrachtwagen door de middenberm.

Ook op de A4 richting Amsterdam bij Leidschendam zorgde een ongeluk voor problemen. Alleen de parallelrijbaan was daar open.

Ook waren er ongelukken te noteren op onder meer de A12 (richting Den Haag bij Nieuwerbrug), de A1 (naar Amersfoort bij Eembrugge), de A10 (bij de Coentunnel), de A58 (naar Breda bij Moergestel), de A15 (naar Gorinchem bij Tiel), de A8 (naar Amsterdam bij Oostzaan) en op de A50 (naar Arnhem bij Ravenstein).

Video: Container schuift van vrachtwagen op A15

Gladheid

De VerkeersiInformatiedienst (VID) zei woensdag al een "problematische ochtendspits" te verwachten, vanwege regen en mogelijk natte sneeuw. De grootste ongelukken lijken volgens de VID echter niets te maken te hebben met gladheid.

Het KNMI waarschuwde in de nacht van woensdag op donderdag voor lokale gladheid in het midden, noorden en oosten van het land. Met name op bruggen en viaducten kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten, aldus het meteorologisch instituut.

Volgens de VID is de gladheid wel beter te bestrijden dan de ijzel van vorige week. Door zout te strooien kan worden voorkomen dat het vocht op de weg bevriest. Tientallen strooiwagens zijn ingezet om de snelwegen in Overijssel, Drenthe en Gelderland van een zoutlaag te voorzien.

Windstoten

Donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag verwacht het KNMI in Zeeland en het westen van Noord-Brabant zware windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur. Aan de Zeeuwse kust kunnen zelfs windstoten tot 100 kilometer per uur voorkomen.

Bekijk de actuele verkeersinformatie

Lees meer over:
Tip de redactie