Naturalis onderzoekt dode potvissen

Het Walvisteam van museum en onderzoeksinstituut Naturalis doet mee aan het onderzoek op Texel naar de vijf potvissen. 

Het onderzoeksinstituut doet dit onder leiding van Rijkswaterstaat in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers meten de dieren op en nemen monsters van weefsel, organen, wormen en parasieten, heeft Naturalis woensdag gemeld.

Het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak.

Naturalis komt altijd in actie als er op de Nederlandse kust een walvis aanspoelt. Van ieder dier wordt het skelet of delen daarvan bewaard om te kunnen onderzoeken. Omdat het er nu vijf tegelijk zijn, is het niet mogelijk ze allemaal mee te nemen naar het instituut in Leiden.

De kadavers van de jonge potvissen worden donderdag na het onderzoek weggehaald. Dat gebeurt ook omdat de ontbinding van de kadavers al snel begint. Het is dan erg moeilijk vast te stellen wat de doodsoorzaak is. "De tijd is nu onze grootste vijand", zegt leidster van het onderzoek Lonneke IJsseldijk van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Video: Vijf gestrande potvissen Texel dood

Doodsoorzaak

Onder meer de maaginhoud, de organen en het bloed moeten de onderzoekers vertellen wat de doodsoorzaak is en hoe het komt dat de dieren zijn gestrand. Omdat de potvissen zo’n dikke huid hebben, blijft de warmte binnen en kan het rottingsproces zich in volle vaart voltrekken.

De dieren spoelden dinsdagmiddag aan op het eiland. Twee potvissen waren die avond al doodgegaan, de overige drie dieren stierven in de loop van de nacht.

De dode dieren worden volgens Rijkswaterstaat donderdag met een speciaal schip dat tot ver in de branding kan varen, van het strand gehaald. Eenmaal geladen zet het schip koers naar Harlingen. Daar worden ze ontleed.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie