Achttien families van nabestaanden van MH17-slachtoffers doen een dringend beroep op premier Mark Rutte om de radarbeelden van de vliegramp vrij te laten geven.

RTL Nieuws heeft deze brief op hun website gepubliceerd.

"Wij betreuren het zeer, dat Rusland en Oekraïne geen (ruwe) primaire radarbeelden beschikbaar hebben gesteld aan de onderzoekers", schrijven de nabestaanden. "Terwijl landen verplicht zijn om die te verschaffen onder het ICAO-verdrag. Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding." De ICAO is de internationale burgerluchtvaartorganisatie.

Onderste steen

Het is volgens de briefschrijvers aan Rutte om zijn belofte dat hij de onderste steen boven zou halen, na te komen. Wat hen betreft zijn de radarbeelden daar essentieel bij en moet er veel meer druk gezet worden op Rusland en Oekraïne om daarmee over de brug te komen.

"We weten nog niet hoe en waar de daders berecht worden", zegt Schansman, wiens zoon omkwam bij de MH17-ramp. "Maar voor de uiteindelijke rechtsgang is het van groot belang dat alle mogelijk relevante informatie beschikbaar komt."

Frustrerend

Premier Mark Rutte zegt in een reactie dat hij begrijpt dat het frustrerend is voor de nabestaanden van MH17-slachtoffers dat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp zoveel tijd kost. "Ik snap heel goed wat de families schrijven. Het strafrechtelijk spoor vergt veel tijd en dus ook heel veel geduld van hen", zegt hij woensdag. 

"We blijven het uiterste doen om ervoor te zorgen dat de schuldigen hun straf niet ontlopen. Het is lastig, maar bij mijn verantwoordelijkheid hoort in deze fase dat ik terughoudend ben."

Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 jaar in Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen daarbij om het om het leven, onder wie 196 Nederlanders.