AIVD schetst 'werkelijkheid' Kalifaat om jihadisten te ontmoedigen

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft een rapport gepubliceerd waarmee het jihadisten wil ontmoedigen af te reizen naar het Kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

In Leven bij IS, de mythe ontrafeld, plaatst de AIVD de werkelijke situatie in het gebied in Irak en Syrië dat door IS wordt gecontroleerd tegenover het rooskleurige beeld dat onder jihadisten bestaat. Het rapport is gebaseerd op "inlichtingenonderzoek".

"Met deze publicatie wil de AIVD onder meer professionals die zich bezighouden met dit onderwerp in staat stellen tegenwicht te bieden aan deze aantrekkingskracht," aldus de AIVD. 

Volgens het rapport zijn de omstandigheden in het oorlogsgebied "erbarmelijk". Zo is onder meer sprake van "slecht eten, ondermaatse huisvesting en gebrekkige gezondheidszorg."

Geweld

Van jihadisten wordt verwacht dat ze actief deelnemen aan de gewapende strijd, waarbij een strikte taakverdeling is tussen mannen en vrouw. Zo moeten mannen deelnemen aan een militaire training en worden zij verplicht misdaden, zoals marteling, executies en verkrachtingen uit te voeren. 

Van vrouwen zou vooral worden verwacht dat zij veel kinderen krijgen en andere vrouwen ronselen om zich ook aan te sluiten bij IS. Ook voeren zij lijfstraffen uit. Kinderen zijn dagelijks getuige van het oorlogsgeweld. Vanaf 9 jaar nemen jongens verplicht deel aan een wapentraining en dragen meisjes een sluier. Volgens de AIVD verblijven er zo'n zeventig Nederlandse kinderen in Irak en Syrië. 

IS-kalifaat

Reis

De AIVD meldt dat sinds de zomer van 2012 zo'n tweehonderd Nederlanders naar het IS-gebied zijn afgereisd. Ongeveer 150 van hen zijn mannen. Bijna 50 jihadisten kwamen om en een ongeveer even groot deel is inmiddels teruggekeerd. 

De reis verloopt bijna in alle gevallen via Turkije. Jihadisten die worden tegengehouden bij de grens zouden opnieuw proberen het gebied te bereiken en reizen eventueel verder op een tweede paspoort. Ook wordt gebruik gemaakt van mensensmokkelaars. 

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie