Vijf potvissen aangespoeld op strand Texel

Op Texel zijn vijf potvissen gestrand. Zeker twee van hen zouden volgens een reddingwerker zijn overleden. De reddingsoperatie is inmiddels gestaakt.

De reddingspogingen zijn niet langer 'zinvol en verantwoord', meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken dinsdag rond middernacht.

"We hebben contact gehad met deskundigen ter plekke, en we hebben te maken met veel wind, en duisternis. Bovendien is het nu niet mogelijk om de potvissen te verplaatsen zonder dat ze letsel oplopen."

Het strand wordt in de nacht van dinsdag op woensdag bewaakt, om nieuwsgierige mensen op afstand te houden. Woensdagochtend gaan deskundigen de situatie opnieuw bekijken.

Den Hoorn

De Texelse Courant meldt dat de dieren zijn aangespoeld bij Den Hoorn, aan de zuidpunt van het eiland. De potvissen liggen in de branding, maar voeren strijd om in leven te blijven.

RTV Noord-Holland meldde eerder op dinsdagavond dat reeds twee potvissen zijn overleden. Economische Zaken kan daar nog niets over zeggen, onder meer omdat het vanwege de weersomstandigheden moeilijk is om de toestand van de dieren te bepalen, aldus een woordvoerder.

Longblaasjes

Walviskenner Adrie Vonk stelt voor RTV Noord-Holland dat hij de dieren weinig kans geeft op overleven. "Ze blazen hun laatste adem uit", stelt hij.

"Het is donker, er is branding, die dieren zijn al een paar keer heen en weer gedraaid. Met een paar uurtjes liggen ze droog op het strand." Volgens Vonk is de druk op de longen te groot en gaan de longblaasjes daardoor kapot.

Protocol

Bij een stranding van een walvisachtige treedt sinds een aantal jaren in ons land een speciaal protocol in werking. Dit is er gekomen nadat er discussie was ontstaan over de aanpak van dergelijke situaties.

Dit gebeurde in het geval van orka Morgan, die in juni 2010 verzwakt was aangetroffen in de Waddenzee en de bultrug Johannes, die in 2012 strandde op het eilandje De Razende Bol bij Texel. Een belangrijk element van het protocol is dat een reddingsactie geen zin meer heeft als een levende walvis al 12 uur op het strand ligt.

Team

Ook werkt een team van deskundigen samen bij de reddingsactie. In dat deskundigenteam zouden onder anderen kunnen zitten: een dierenarts, wetenschappers en medewerkers van zeezoogdierenopvang, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijf, gemeente en politie.

Heeft u foto's of video's bij dit nieuws? Upload foto's via NUfoto. Of stuur uw video's in via WhatsApp: +31 6 55246155.

Lees meer over:
Tip de redactie