Het aantal storingen op het spoor is in 2015 met 18 procent gestegen ten opzichte van 2014. Ook het aantal meldingen van overvolle treinen is in 2015 toegenomen met meer dan zestig procent.
 

Reizigersvereniging Rover bevestigt tegenover NU.nl cijfers van de NOS hierover.

De gegevens van de treinstoringen zijn verzameld door de particuliere website Rijdendetreinen.nl, die alle storingen op het Nederlandse spoornet bij houdt. De meldingen van de overvolle treinen zijn door Rover zelf verzameld.

De NS maakte vorige jaar 2930 keer melding van verstoringen op het spoor. Een derde van de problemen betrof defecten als kapotte wissels, seinen, spoorovergangen of bovenleidingen. Een opvallende toename is het aantal problemen door defecte treinen. In 2014 waren dat 355 incidenten, in 2015 steeg dat aantal naar 569.

Winterweer

Andere redenen voor verstoringen zijn zelfdodingen of pogingen tot zelfdoding (270 meldingen), problemen met mensen die op het spoor lopen (61 keer) of koperdiefstal (21). Slechts 75 maal leidde winterweer tot een verstoring op het spoornet.

De impact van dit soort verstoringen is doorgaans wel heel groot: vaak raakt een groot deel van de landelijke dienstregeling verstoord door problematische sneeuwval of ijzel.

Treinuitval

Reizigersvereniging Rover kreeg in 2015 ruim 25.000 meldingen van te volle treinen. In 2014 lag dit aantal nog op 15.000.

Woordvoerder Sanne van Galen van Rover ziet een duidelijk verband tussen de cijfers van de verstoringen en de meldingen van volle treinen. "Vrijwel elke storing leidt tot treinuitval", legt ze uit. "Daardoor zitten de treinen die nog wel rijden propvol." Zij verwacht dit jaar nog hogere cijfers. De NS kondigde eerder al aan dat reizigers het eerste deel van 2016 rekening moeten houden met vollere treinen door gebrek aan nieuw materieel.

Schokkend

De reizigersorganisatie noemt de beide stijgingen “schokkend” en gaat de problemen aankaarten bij het ministerie van Infrastructuur. Eerder werd al bekend dat er in 2015 ook meer vertragingen op het Nederlandse spoor waren dan in 2014.

De NS stelt in een reactie aan het AD dat het steeds drukkere treinverkeer mede de oorzaak is van de toegenomen storingen en klachten. "Op sommige trajecten is de frequentie verdubbeld van een keer per half uur naar een keer per kwartier", aldus een woordvoerder. "Dan is het logisch dat er meer storingen optreden als er meer treinen rijden."

D66 laat in een reactie weten dat "de reiziger niet de dupe mag worden van de chaos bij Prorail". Daarom wil de partij dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) "meer investeert in het broodnodige onderhoud van het spoor om vertragingen tegen te gaan".