Justitie eist celstraffen voor smokkel Syriërs naar Nederland

Voor de smokkel van zeker twintig vluchtelingen uit het Midden-Oosten zijn dinsdag in de rechtbank in Zwolle tegen twee verdachten straffen tot 42 maanden cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.

De Franse justitie bracht het OM op het spoor van de vermoedelijke mensensmokkelaars. De zaak diende dinsdag voor de rechtbank in Zwolle.

De 48-jarige Mufeed H. uit Zaandam en de 46-jarige Mohamed E. uit Leeuwarden reden in april 2014 met busjes via Frankrijk naar Italië en pikten daar twee Syrische gezinnen op.

De vluchtelingen werden een dag later afgeleverd in Ter Apel. Met nog vijf andere gevallen van smokkel zou H. ruim 39.000 euro hebben verdiend, stelt het OM.

Argwaan

De argwaan van de Fransen leidde tot het Nederlandse onderzoek Dargan. Uit dit dossier blijkt dat vooral H. veelvuldig contact had met personen in Syrië en Italië. Hij kreeg bedragen gestort vanuit meerdere landen in het Midden-Oosten. Bij een huiszoeking werden 16.000 euro in contanten en paspoorten ontdekt.

Volgens het OM werden met de twee busjes zeven volwassen en acht kinderen vanuit Milaan naar Ter Apel gereden. E. was volgens de officier van justitie alleen bij deze zaak betrokken. Tegen hem is 2,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist en een geldboete van 2.000 euro.

Lees meer over:
Tip de redactie