Vermeende politiemol uit Weert blijft voorlopig zwijgen

'Politiemol' Mark M. (29) beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht. Dat bleek dinsdag toen hij voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Den Bosch verscheen. De rechtbank heeft zijn voorarrest verlengd.

Volgens de rechtbank in Den Bosch zijn er nog voldoende redenen om hem en zijn vermoedelijke tussenpersoon vast te houden.

De man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. Ook de tussenpersoon staat terecht en zwijgt ook.

M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij verkocht die informatie via mail en op USB-sticks.

Door fouten van de politie kon M. jarenlang zijn gang gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de vereisten daarvoor voldeed. Toen hij van die taken werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

De rechter kijkt dinsdag onder meer of het voorarrest van M. wordt verlengd en naar de stand van het onderzoek tegen hem. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Video: Wie is 'de politiemol'?

Schorsen

Kuijpers heeft gevraagd het voorarrest van M. op te heffen of te schorsen. Volgens de advocaat is helemaal niet gebleken dat zijn cliënt is betaald voor de informatie. ''Tot nu toe staat het dossier van het onderzoek bol van aannames´´.

De eventuele vrijlating van M. leidt ook niet tot frustratie van het onderzoek, benadrukt Kuijpers. Informatie die M. nog zou kunnen hebben is ''oude rommel" en M. kan niet meer in de politiesystemen. Kuijpers: ''Bovendien heeft alles al in de krant gestaan."

Ook is er geen vluchtgevaar, omdat M. zijn proces niet wil ontlopen. De vermeende politiemol wil zijn paspoort inleveren en meewerken aan een meldingsplicht bij de politie, aldus Kuijpers.

De rechtbank besluit hier later over.

Autohandelaar

M. werd eind september vorig jaar opgepakt. Hij kwam in beeld door een onderzoek naar een autohandelaar uit Oirschot, bij wie gevoelige politie-informatie werd gevonden.

Twee andere verdachten in deze zaak werden 9 december uit voorarrest vrijgelaten. Zij worden wel nog steeds verdacht van actieve omkoping.

Lees meer over:
Tip de redactie