'Politiemol' Mark M. moet dinsdag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen. De man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen.

M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij verkocht die informatie via mail en op USB-sticks.

Door fouten van de politie kon M. jarenlang zijn gang gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de vereisten daarvoor voldeed. Toen hij van die taken werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

De rechter kijkt dinsdag onder meer of het voorarrest van M. wordt verlengd en naar de stand van het onderzoek tegen hem.

Video: Wie is 'de politiemol'?

Wie is 'de politiemol'?
Wie is 'de politiemol'?

Voorarrest

Twee medeverdachten zijn 9 december uit voorarrest vrijgelaten. Zij worden wel nog steeds verdacht van actieve omkoping. Deze twee Brabantse verdachten werden aanvankelijk in voorarrest gehouden, zodat ze het onderzoek van politie en justitie naar M. en hun eigen rol niet konden frustreren of belemmeren.