De dood van het echtpaar aan de IJkenweg in het Friese Zandhuizen betreft een moord en een zelfdoding. Dat meldt de politie zondag naar aanleiding van nader onderzoek.

Uit het onderzoek van politie en het Openbaar Ministerie blijkt dat de 41-jarige man zijn 34-jarige vrouw om het leven heeft gebracht en daarna zichzelf heeft gedood. Het drama lijkt het gevolg van relatieproblemen, aldus de politie.

De politie trof de twee lichamen zaterdag rond 11.00 uur binnen in de woning aan. Agenten gingen naar de woning omdat een bezorgd familielid geen contact kreeg met de man en de vrouw. Op het moment dat de politie arriveerde waren de twee kinderen van het echtpaar, een 5-jarige jongen en een 6-jarig meisje, buiten de woning.

De lichamen zijn zaterdagmiddag vanuit het huis aan de IJkenweg naar een ziekenhuis gebracht. De woning is in de nacht van zaterdag op zondag bewaakt.

Video: Dode man en vrouw in huis in Friesland 

Dode man en vrouw in huis in Friesland
Dode man en vrouw in huis in Friesland

Scenario's

De politie hield rekening met verschillende scenario's. Eén daarvan was dat het echtpaar mogelijk door één of meerdere andere personen om het leven zou kunnen zijn gebracht. Sporen in die richting ontbraken echter. Uiteindelijk bleken er voor moord en zelfmoord voldoende aanwijzingen.

Vermoedelijk begon het relatiedrama met een ruzie. Het doden van de vrouw en de zelfmoord hebben zich in de nacht van vrijdag op zaterdag voorgedaan, aldus de politie. Dat is gebleken uit onderzochte telefoongegevens. Uit de gesprekken met de kinderen is niet gebleken dat zij getuige zijn geweest van de dood van hun ouders.

De politie zegt in het verleden summier contact te hebben gehad met het gezin. Strafrechtelijk was er geen reden tot ingrijpen, wel is er toen met hulpverleners contact gelegd.