'Werkdruk leerkrachten basisonderwijs blijft stijgen'

Ruim de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs vindt de eigen werkdruk niet acceptabel. In 2012 was dit nog 41 procent.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat het programma De Monitor heeft laten uitvoeren door DUO Onderwijsonderzoek.

De onderzoekers hebben 861 basisschooldocenten gevraagd naar de mate van werkdruk die zij ervaren, naar de oorzaken en de gevolgen daarvan. Uit dit onderzoek blijkt dat 84 procent van de leraren een hoge werkdruk ervaart.

Ter vergelijking: het algemene percentage van werknemers in Nederland dat stelt de werkdruk te hoog te vinden, ligt op 15 procent.

Het risico op uitval van docenten is ook toegenomen: van 35 procent in 2012 naar 54 procent in 2015. Ook het aantal werkgerelateerde gezondheidsklachten is toegenomen: van 22 procent in 2012 naar 29 procent in 2015.

Overbodige administratie

In de uitzending van De Monitor roept staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) leerkrachten op om te stoppen met overbodige administratie in het basisonderwijs. "Leraren die dénken dat ze moeten administreren omdat het ministerie en de inspectie dat zouden willen. Dan zeggen wij: Dat hoeft niet van ons. Ik denk dat we daar in het verleden onvoldoende helder over zijn geweest."

Als dit conflicten oplevert met het schoolbestuur, dan kunnen de docenten rekenen op steun van het ministerie.

De bewindsman erkent dat er roofbouw wordt gepleegd op leerkrachten in het basisonderwijs. "Als je ziet dat zoveel leraren uitvallen vanwege die werkdruk, dan moeten we daar wat aan doen", aldus Dekker. Hij doet geen toezeggingen voor exrta geld voor de docenten.

Lees meer over:
Tip de redactie