De opvang van vrijwel alleen maar mannelijke vluchtelingen heeft gezorgd voor boosheid in Steenbergen.

De afspraak was dat er vooral gezinnen zouden komen in de vluchtelingenopvang in de stad, aldus initiatiefnemers van een nieuw protest. Dat meldt Omroep Brabant.

Na hevige protesten werd in november besloten dat er geen asielzoekerscentrum zou komen. In plaats daarvan zouden in de Brabantse gemeente hooguit honderd nieuwe vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, worden gehuisvest. 

De initiatiefnemers van de nieuwe demonstratie hebben een Facebookpagina opgericht. Via Facebook worden inwoners opgeroepen om opnieuw de straat op te gaan.  "Het is belangrijk is dat iedereen weer komt om te laten zien dat wij niet slapen", aldus een van de initiatiefnemers. "We zijn hier nog lang niet klaar mee."

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland  

In 60 seconden: De asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: De asielprocedure in Nederland

Animatie door In60seconds

Referendum

Tegenstanders willen een referendum over de opvang van de asielzoekers in de stad. Eind januari bespreekt de lokale politiek van Steenbergen de aanvraag voor het referendum. 

Gemeente

In een reactie op de berichten op de opvang, laat de gemeente weten dat er een onjuist beeld is ontstaan over de situatie. "In 2015 zijn in de gemeente Steenbergen enkel woningen beschikbaar gesteld aan gezinnen met kinderen of aan echtparen. Drie statushouders zijn in het kader van gezinshereniging in de gemeente Steenbergen komen wonen en bij hun gezin ingetrokken", schrijft de gemeente in een persverklaring.

"In 2015 zijn er in totaal zesenveertig statushouders gehuisvest in negen woningen", vervolgt zij. "Vijf woningen zijn beschikbaar gesteld door woningstichting Stadlander en vier woningen door Woningstichting Dinteloord."