Rijkswaterstaat gaat onderzoek doen naar een extreem felle reclamezuil die recent langs de A12 bij Zoetermeer is geplaatst.

De zuil staat volgens Omroep West ter discussie nadat de SP-fractie in de gemeenteraad van Zoetermeer vragen stelde over de paal.

Volgens de socialisten is er mogelijk een verband tussen het felle licht en enkele recente verkeersongevallen op de A12. Er zouden talloze klachten zijn ingediend door bewoners over het licht.

De paal staat officieel net buiten het beheergebied van Rijkswaterstaat. Daarom is er geen vergunning nodig van de wegbeheerder nodig en heeft deze dus ook het felle licht nooit hoeven toetsen. De vraag is of de verkeerssituatie gevaarlijker is geworden door het witte schijnsel dat mogelijk automobilisten afleidt.

Het is niet de eerste reclamezuil langs een snelweg die voor ophef zorgt. Ook een bord van Siemens bij Zoetermeer bleek in 2012 te fel en moest worden gedimd. Recenter moest ook een felle LED-zuil van het Kruidvat langs de A50 worden weggehaald omdat hij teveel licht uitstraalde.