Het weeralarm voor Friesland en Drenthe is donderdagmiddag ingetrokken, alleen in Groningen geldt nu nog een code rood voor grootschalige gladheid door ijzel.

Het KNMI laat weten dat in de andere provincies alleen nog code geel geldt in verband met gladheid. Voor de waddeneilanden, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland geldt ook code geel, maar dat heeft met zware windstoten te maken.

De neerslagzone trekt in noordoostelijke richting over het land, zegt de weerdienst. In het uiterste noordoosten houdt de gladheid aan tot donderdagavond laat. Het advies is ook nog steeds om daar niet de weg op te gaan, maar voor de andere gebieden verbetert de situatie snel, meldt Rijkswaterstaat.

De afgelopen dagen gold meerdere keren code rood in het noorden van het land door ijzel. Sinds zaterdag is er bijna 7 miljoen kilo zout gestrooid.

Scholen

Scholen in het noorden van het land die afgelopen dagen dicht waren vanwege de gladheid, hoeven de leerlingen de gemiste uren niet per se te laten inhalen. De Onderwijsinspectie heeft donderdag laten weten dat de scholen nergens toe verplicht zijn. Zij mogen zelf bepalen of ze het inhalen van lessen nodig vinden.

Volgens de dienst is er sprake van overmacht door extreem weer. Inspecteurs zullen daarom niet controleren of de gemiste uren wel worden goedgemaakt. Dat geldt voor basisscholen en middelbare scholen.

"Hogescholen en universiteiten hebben geen wettelijke regelingen voor onderwijstijd, daar ligt de beslissing sowieso bij de instellingen zelf", aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie.

Compilatie: Noord-Nederland schaatst op straat

Compilatie: Noord-Nederland schaatst op straat
Compilatie: Noord-Nederland schaatst op straat

IJzelvrij

In meerdere noordelijke plaatsen waren de scholen de afgelopen dagen dicht. Zo hadden scholieren in de stad Groningen drie dagen op rij 'ijzelvrij'.

Het kan ook zijn dat de school wel open was, maar dat een leerling vond dat hij of zij niet veilig op school kon komen. "Daar kunnen goede redenen voor zijn. Dat moet de directeur van de school beoordelen. En als de leerling duidelijk kan maken dat het niet veilig was, zal de school daar rekening mee houden", zegt de Onderwijsinspectie.

Winterweer in noorden Nederland

Een meisje dat ijsvrij heeft gekregen speelt in het Noorderplantsoen in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Op veel plekken in het noorden veranderde gesmolten ijzel wandelpaden in een modderpoel. © NU.nl/René Vencken
Een dikke laag sneeuw en ijs op de takken geeft het landschap in Nieuwehorne een bijzondere glans. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Op de A37 ter hoogte van het Drentse dorp Wachtum raakte een vrachtwagen door de gladheid van de weg. © ANP
In het Drentse dorp Geesbrug schaatsen kinderen woensdag op de openbare weg. © ANP
Een jongen schaatst met een stoel op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Meisjes schaatsen op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Een auto is van de snelweg geraakt bij Drachten. © ANP
Op de A32 bij Haskerdijken is een vrachtwagencombinatie in de sloot belandt. © ANP
Mensen schaatsen in het Gelderse plaatsje Eppenhuizen op de weg. © NU.nl/Otto Kalkhoven
Een boer helpt met zijn trekker de vrachtwagen van heen voederbedrijf op weg nadat deze door ijzel gestrand in de buurt van Jubbega.
Meisjes schaatsen met een stoel over straat in Assen. © ANP
In Hoogeveen wordt op straat geschaatst. © NUfoto
Een waarschuwingsbord voor gladheid langs de A28 nabij Assen. © ANP
Gladheid in de Groninger Rivierenbuurt. © NUfoto/HBlankenvoort
Een vrouw laat haar hond uit op een straat bedekt met ijzel in Hoogeveen. © ANP
IJzel op straat in Nieuwehorne. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Een leeg klaslokaal van een school in Assen die is gesloten vanwege de zeer extreme weersomstandigheden. © ANP
Winterweer in de stad Groningen.
Dinsdagochtend geldt code rood voor de noordelijke provincies vanwege ijzel. © NU.nl/joris brouwer
De wegen zijn spekglad en het KNMI waarschuwt mensen niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. © ANP
In de nacht van maandag op dinsdag gebeurden er al ruim vijftig ongelukken. © ANP
Tussen zondagavond en maandagavond zijn volgens Rijkswaterstaat negentig ritten gemaakt. Daarbij is 465.000 kilo zout gestrooid. © ANP
Gladheid op de wegen. © ANP
Maandagavond was er sprake van Code Oranje in de noordelijke regio. © ANP
Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen was het maandag erg druk. Tussen Boerakker en Hoogkerk stond maandagochtend rond 7.00 uur tien kilometer file. © ANP
IJzel op de weg. © ANP
Rijkswaterstaat adviseert mensen in Noord-Nederland om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. © ANP
© NU.nl/tinekezijlstra

Gladheid

Donderdag trekt in de middag een neerslaggebied over het land, waarbij het in het noordoosten kan gaan ijzelen of sneeuwen. De gladheid houdt in het noordoosten naar verwachting tot 's avonds aan. De ANWB verwacht dan weer spekgladde wegen.

Daarnaast komen vanavond en vannacht zware windstoten voor in het noordwestelijk kustgebied. Die kunnen volgens het KNMI snelheden bereiken van 90 tot 100 kilometer per uur. 

PostNL

PostNL hoopt vrijdag in het noorden van Nederland weer volgens het normale schema post te bezorgen. De afgelopen dagen slaagden de postbezorgers er door de ijzel nauwelijks in om overal post te bezorgen. ''Het was voor hen te gevaarlijk om op de fiets, scooter of lopend de straat op te gaan’’, zegt een woordvoerster van PostNL.

Wel werd een groot deel van de rouwpost bezorgd. Die werd met een bestelauto rondgebracht. Als dat toch niet lukte, werd telefonisch contact gezocht. ''Dat gebeurde in overleg met de nabestaanden’’, aldus de woordvoerster. De achterstallige post wordt alsnog zo snel mogelijk bezorgd. De pakketbezorgers konden met hun bestelauto’s wel redelijk de straat op komen. Op sommige plekken lukte dat afgelopen dagen niet. Die pakketten worden donderdag of vrijdag alsnog bezorgd.

Vuurtorens

De vuurtorens op Schiermonnikoog en Terschelling zijn donderdag vanwege ijsvorming in de top met hekken afgezet. Er zijn geen ongelukken gebeurd, maar het is puur uit voorzorg, meldt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Door de vorst en regen is er sprake van ijsvorming op de antennes van de vuurtoren op Schiermonnikoog en de Brandaris op Terschelling. Nu het dooit en waait, ontstaat het gevaar dat er pegels naar beneden vallen.