Ondanks waarschuwingen voor gladheid en temperaturen onder het vriespunt gaan de bussen in Friesland, Groningen en Drenthe vooralsnog gewoon de weg op. Code rood blijft in de provincies tot zeker 15.00 uur van kracht.

Update 9.00 uur: Er zijn geen grote problemen op de snelwegen in het noorden van het land.

Lees hieronder het volledige bericht:

Ook het treinverkeer wordt donderdagochtend volgens de reguliere dienstregeling opgestart. Dat laten de vervoerders Qbuzz en Arriva op Twitter weten.

Arriva wijst er wel op dat reizigers rekening moeten houden met enige vertraging en mogelijke uitval van busritten. Qbuzz meldt ook dat er "mogelijke vertragingen" zijn. Een van de lijnen, van Delfzijl naar Groningen, bleek al snel toch niet te kunnen rijden vanwege gladheid.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vooralsnog om de weg niet op te gaan. De regen die donderdag over het land trekt gaat in het noorden namelijk over in ijsregen, ijzel of sneeuw. Tot 11.00 uur geldt daarom wederom code rood voor Friesland, Groningen en Drenthe, zo meldt het KNMI.

Woensdag hadden de vervoerders grote problemen met de gevaarlijke situatie op de weg. Zo bleven bussen in Zuidoost-Friesland de hele dag in de remise staan. En veel bussen van Arriva reden in verband met naderend ijzel maar tot 18.00 uur.

Winterweer in noorden Nederland

Een meisje dat ijsvrij heeft gekregen speelt in het Noorderplantsoen in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Op veel plekken in het noorden veranderde gesmolten ijzel wandelpaden in een modderpoel. © NU.nl/René Vencken
Een dikke laag sneeuw en ijs op de takken geeft het landschap in Nieuwehorne een bijzondere glans. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Op de A37 ter hoogte van het Drentse dorp Wachtum raakte een vrachtwagen door de gladheid van de weg. © ANP
In het Drentse dorp Geesbrug schaatsen kinderen woensdag op de openbare weg. © ANP
Een jongen schaatst met een stoel op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Meisjes schaatsen op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Een auto is van de snelweg geraakt bij Drachten. © ANP
Op de A32 bij Haskerdijken is een vrachtwagencombinatie in de sloot belandt. © ANP
Mensen schaatsen in het Gelderse plaatsje Eppenhuizen op de weg. © NU.nl/Otto Kalkhoven
Een boer helpt met zijn trekker de vrachtwagen van heen voederbedrijf op weg nadat deze door ijzel gestrand in de buurt van Jubbega.
Meisjes schaatsen met een stoel over straat in Assen. © ANP
In Hoogeveen wordt op straat geschaatst. © NUfoto
Een waarschuwingsbord voor gladheid langs de A28 nabij Assen. © ANP
Gladheid in de Groninger Rivierenbuurt. © NUfoto/HBlankenvoort
Een vrouw laat haar hond uit op een straat bedekt met ijzel in Hoogeveen. © ANP
IJzel op straat in Nieuwehorne. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Een leeg klaslokaal van een school in Assen die is gesloten vanwege de zeer extreme weersomstandigheden. © ANP
Winterweer in de stad Groningen.
Dinsdagochtend geldt code rood voor de noordelijke provincies vanwege ijzel. © NU.nl/joris brouwer
De wegen zijn spekglad en het KNMI waarschuwt mensen niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. © ANP
In de nacht van maandag op dinsdag gebeurden er al ruim vijftig ongelukken. © ANP
Tussen zondagavond en maandagavond zijn volgens Rijkswaterstaat negentig ritten gemaakt. Daarbij is 465.000 kilo zout gestrooid. © ANP
Gladheid op de wegen. © ANP
Maandagavond was er sprake van Code Oranje in de noordelijke regio. © ANP
Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen was het maandag erg druk. Tussen Boerakker en Hoogkerk stond maandagochtend rond 7.00 uur tien kilometer file. © ANP
IJzel op de weg. © ANP
Rijkswaterstaat adviseert mensen in Noord-Nederland om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. © ANP
© NU.nl/tinekezijlstra

Vorstgrens

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is er van gladde wegen door ijzel nog steeds sprake. "Maar wel op minder grote schaal dan woensdagochtend." Er zijn donderdagochtend geen grote problemen op de snelwegen. De VID constateert dat weggebruikers hun rijgedrag prima aanpassen. 

Donderdagmiddag trekt een neerslaggebied over het land, waarbij het in het noordoosten kan gaan ijzelen of sneeuwen. De gladheid houdt in het noordoosten naar verwachting tot 's avonds aan. De ANWB verwacht dan weer spekgladde wegen. 

Daarnaast komen vanavond en vannacht zware windstoten voor in het noordwestelijk kustgebied. Die kunnen volgens het KNMI snelheden bereiken van 90 tot 100 kilometer per uur. 

Video: Auto rijdt tegen boom door gladheid in Rouveen

Auto rijdt tegen boom door gladheid in Rouveen
Auto rijdt tegen boom door gladheid in Rouveen

Oranje

Het weeralarm wordt na in Friesland en Drenthe na 15.00 uur vermoedelijk afgeschaald naar oranje. In Groningen blijft het weeralarm in ieder geval van kracht tot 19.00 uur. Er is ''groot gevaar op overlast en letsel door gladheid" en er is kans op grootschalige ontregeling van het openbaar vervoer. "Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is'', zegt het KNMI.

Het weeralarm dat afgelopen dagen gold voor het noorden van Nederland heeft zijn effect bewezen. ''Het aantal autoschades lijkt vooralsnog niet veel groter door de ijzel, omdat door het weeralarm veel mensen thuis zijn gebleven en er daardoor minder huis-tuin-en-keukenaanrijdingen gebeurden", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Scholen

Donderdag blijven veel scholen in het noorden en oosten van het land nog gesloten als gevolg van de problemen met de ijzel. Door de weersomstandigheden zijn de meeste scholen moeilijk of slecht bereikbaar.

De Onderwijsinspectie laat woensdag weten dat "scholen zelf moeten inschatten of zij te veel lessen missen door deze situatie", aldus een woordvoerder tegenover NU.nl. "Ze moeten per jaar een minimum aantal uren onderwijs bieden aan hun leerlingen. Doorgaans hebben scholen wel een marge ingebouwd voor dit soort onvoorziene omstandigheden."

De Universiteit van Groningen gaat donderdag weer open, alles colleges gaan weer van start. Dinsdag en woensdag waren de gebouwen wel open, maar mocht iedereen zelf de afweging maken om te komen of niet.

Rechtbanken

Alle zittingen van de rechtbank Noord-Nederland gaan donderdag in principe door. Als het voor partijen door de weersomstandigheden toch niet mogelijk is om naar de rechtbank te komen, dan kunnen zij om aanhouding van hun zaak vragen. De rechter die de zaak behandelt, beslist over dat verzoek.

De afgelopen dagen waren de zittingen in Assen, Groningen en Leeuwarden afgelast door de weersomstandigheiden. 

Bekijk hier het actuele weer en verkeer.

Heeft u foto's of videos van het winterweer? Upload via NUfoto of stuur in via WhatsApp (+31655246155) .