Een groep hoogleraren van de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam boycot een feestdiner dat UvA vrijdag organiseert.

De acht leerstoelhouders vinden het niet gepast om in het dure Hotel Krasnapolsky te gaan dineren in tijden van zware bezuinigingen, meldt universiteitsblad Folia woensdag.

De hoogleraren hebben dit laten weten in een schriftelijke verklaring aan de universiteit. "De bezuinigingen ondermijnen de essentie van het werk dat wij en onze collega’s hier doen", schrijven ze. "Wij kunnen onder die omstandigheden niet deelnemen aan zo'n duur diner."

Dies natalis

Met de zogenoemde 'dies natalis' viert de UvA zijn 384e verjaardag. Ook vorige jaar was er al een groep hoogleraren die om die reden weigerde de bijeenkomst in Krasnapolsky bij te wonen. Mogelijk zijn er vrijdag nog meer docenten die de viering aan zich voorbij laten gaan.

Het is de tweede maal deze week dat medewerkers van de UvA hun onvrede uiten. Een grote groep docenten plaatste eerder deze week in de Volkskrant een open brief waarin zij klaagden over de benoemingsprocedure voor de nieuwe voorzitter van het college van bestuur. De docenten vinden het gebrek aan transparantie en inspraak "onwaardig".

Louise Gunning, de vorige voorzitter, stapte in 2015 op na maanden van protesten tegen het beleid van de universiteit. Het doel van deze protesten was om meer democratisering te realiseren binnen de UvA.