In het noorden van het land heeft het verkeer last van de gladheid als gevolg van de ijzel. Er zijn veel glijpartijen op snelwegen in de noordelijk provincies waarbij zowel auto's als vrachtwagens betrokken zijn.

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Update 8.50 uur: De meeste scholen rond de stad Groningen blijven de rest van de dag dicht, glijpartijen op meer snelwegen en er is voor het eerst sinds februari matige vorst gemeten.

Update 10.00 uur: Hulpdiensten hebben moeite om de grote hoeveelheid incidenten af te wikkelen.

Update 10.45  uur: Het KNMI geeft code rood af voor de provincie Drenthe.

Lees het volledige nieuwsverhaal hieronder:

Volgens de Verkeersinformatiedienst zijn in het noorden door de gladheid in de ochtendspits enkele tientallen ongelukken gebeurd. "Dit zijn alleen ongelukken mee waarvoor een berger wordt opgeroepen", zegt de verkeersdienst. Hulpdiensten hebben moeite om de grote hoeveelheid incidenten af te wikkelen.

In Drenthe zijn zeker veertien ongelukken gebeurd, in Friesland negentien en in Groningen slechts één. 

Net als dinsdag wordt weggebruikers in het noorden door Rijkswaterstaat geadviseerd niet de weg op te gaan. Volgens de ANWB is het veel gevaarlijker op de wegen dan dinsdag, omdat de gladheid onvoorspelbaarder optreedt. 

Wie wel gaat rijden, moet alert zijn op verkeersinformatie en weerberichten. Verspreid over het land valt motregen en met temperaturen onder nul zorgt dat ten noorden van de lijn Petten-Lelystad-Enschede voor grootschalige gladheid, aldus het KNMI.

Het regenfront stagneert in het noorden. De verwachting is dat er tot laat in de middag regen valt. 

Problemen

De grootste problemen zijn op de A28 tussen Zwolle en Hoogeveen. Daar werd het vroeg in de ochtend plotseling spekglad. De maximum snelheid is inmiddels aangepast naar 50 kilometer per uur, meldt de ANWB. Het verkeer staat in beide richtingen compleet vast.

De ANWB ziet ook glijpartijen op de A7, A37 en A32, meldt een woordvoerder. Ook op die wegen staan lange files tijdens de ochtendspits. Bij Heerenveen is een automobilist gewond geraakt, aldus de politie. 

Ook problemen op de A50 en N50 richting Zwolle, want daar is tussen Hattem en knooppunt Hattemerbroek dicht omdat door de gladheid een vrachtwagen tegen de vangrail is gereden.

Er wordt veel gestrooid op de weg om de gladheid tegen te gaan. Er is sinds woensdagavond ruim 1,4 miljoen kilo aan zout gestrooid, aldus Rijkswaterstaat.

Video: Vrachtwagen geschaard op A37

Ongelukken op wegen in noorden door gladheid
Ongelukken op wegen in noorden door gladheid

Code oranje

Voor Drenthe geldt sinds 10.45 uur code rood, voor Friesland sinds 12.15 uur. Voor de provincies Groningen, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden geldt code oranje vanwege de grootschalige gladheid. In Noord-Holland en Utrecht geldt code geel.

De bussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe rijden woensdag gewoon. Wel meldt de vervoerder op Twitter dat reizigers rekening moeten houden met vertraging ''die per lijn kan verschillen".

In Zuidoost-Friesland blijven de bussen voorlopig nog in de remise staan. De situatie op de weg is nog te gevaarlijk om bussen te laten rijden, zegt een woordvoerster van de vervoersmaatschappij.

Ook de trein- en busdienstregeling van Arriva in het noorden en oosten van het land wordt weer opgestart. Connexxion heeft in de ov-regio IJsselmond tot ongeveer 10.00 uur zestig bussen binnengehouden.

Winterweer in noorden Nederland

Een meisje dat ijsvrij heeft gekregen speelt in het Noorderplantsoen in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Op veel plekken in het noorden veranderde gesmolten ijzel wandelpaden in een modderpoel. © NU.nl/René Vencken
Een dikke laag sneeuw en ijs op de takken geeft het landschap in Nieuwehorne een bijzondere glans. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Op de A37 ter hoogte van het Drentse dorp Wachtum raakte een vrachtwagen door de gladheid van de weg. © ANP
In het Drentse dorp Geesbrug schaatsen kinderen woensdag op de openbare weg. © ANP
Een jongen schaatst met een stoel op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Meisjes schaatsen op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Een auto is van de snelweg geraakt bij Drachten. © ANP
Op de A32 bij Haskerdijken is een vrachtwagencombinatie in de sloot belandt. © ANP
Mensen schaatsen in het Gelderse plaatsje Eppenhuizen op de weg. © NU.nl/Otto Kalkhoven
Een boer helpt met zijn trekker de vrachtwagen van heen voederbedrijf op weg nadat deze door ijzel gestrand in de buurt van Jubbega.
Meisjes schaatsen met een stoel over straat in Assen. © ANP
In Hoogeveen wordt op straat geschaatst. © NUfoto
Een waarschuwingsbord voor gladheid langs de A28 nabij Assen. © ANP
Gladheid in de Groninger Rivierenbuurt. © NUfoto/HBlankenvoort
Een vrouw laat haar hond uit op een straat bedekt met ijzel in Hoogeveen. © ANP
IJzel op straat in Nieuwehorne. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Een leeg klaslokaal van een school in Assen die is gesloten vanwege de zeer extreme weersomstandigheden. © ANP
Winterweer in de stad Groningen.
Dinsdagochtend geldt code rood voor de noordelijke provincies vanwege ijzel. © NU.nl/joris brouwer
De wegen zijn spekglad en het KNMI waarschuwt mensen niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. © ANP
In de nacht van maandag op dinsdag gebeurden er al ruim vijftig ongelukken. © ANP
Tussen zondagavond en maandagavond zijn volgens Rijkswaterstaat negentig ritten gemaakt. Daarbij is 465.000 kilo zout gestrooid. © ANP
Gladheid op de wegen. © ANP
Maandagavond was er sprake van Code Oranje in de noordelijke regio. © ANP
Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen was het maandag erg druk. Tussen Boerakker en Hoogkerk stond maandagochtend rond 7.00 uur tien kilometer file. © ANP
IJzel op de weg. © ANP
Rijkswaterstaat adviseert mensen in Noord-Nederland om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. © ANP
© NU.nl/tinekezijlstra

Donderdagochtend

De gladheid in het noorden en noordoosten van het land houdt volgens het KNMI waarschijnlijk aan tot donderdagochtend, omdat het in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw kan gaan ijzelen. Elders in het land verdwijnt de gladheid eerder.

De meeste leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs hoeven in de stad Groningen niet naar school. Ook in de rest van de provincie blijven veel scholen de hele dag dicht. Hetzelfde gebeurt in Drenthe.

Ook diverse scholen in Zwolle hebben de deuren gesloten vanwege de gladheid in de stad. Vele honderden leerlingen bleven thuis of zijn in de loop van de dag naar huis gestuurd.

De Universiteit van Groningen is wel gewoon open. Alle colleges, tentamens, examens en promoties verlopen woensdag volgens planning.

Matige vorst

In het Groningse dorp Nieuw-Beerta (gemeente Oldambt) is het kwik woensdagochtend gedaald naar -5,1 graden, zo heeft Weeronline laten weten. Het is voor het eerst sinds 16 februari 2015 dat er sprake is van matige vorst in Nederland. Bij matige vorst daalt de temperatuur onder min 5 graden.

Doordat het in Nieuw-Beerta ook flinkt waait, ligt de gevoelstemperatuur rond min 13 graden. Er staat oostenwind met windkracht 5.

Bekijk hier het weer en verkeer.

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in via WhatsApp (+31655246155) .