Het KNMI heeft voor woensdagochtend code oranje afgekondigd voor de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland. Net als in de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe is er gevaar voor grootschalige gladheid door ijzel. 

Ook in de kop van Noord-Holland en in Utrecht kan het glad worden door ijzel. Code geel staat uit voor de provincies Utrecht en de rest van Noord-Holland. Hier kan woensdagochtend lokaal gladheid optreden als gevolg van ijzel.

De VID waarschuwt automobilisten in de ochtendspits "heel bewust rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden". De verwachting is dat de ijzel woensdag in de ochtendspits ook in het midden van het land voor grote problemen gaat zorgen.

De gladheid houdt mogelijk zelfs aan tot donderdagochtend, aldus het KNMI. Elders in het land verdwijnt de gladheid eerder.

Voorzichtig

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat mensen niet de weg op moeten gaan als ze niet hoeven. "Mensen moeten vooral erg voorzichtig zijn", aldus de woordvoerder. "Als de omstandigheden verslechteren wordt er opnieuw gekeken of er toch code rood moet worden afgegeven."

De Heerenveense politie meldt dat meerdere auto's van de weg zijn gegleden op de A7 tussen Heerenveen en Drachten. Het verkeer rijdt daar stapvoets. De ijzel trekt nu naar Leeuwarden.

Video: Auto's Noord-Nederland glijden van weg

Auto's Noord-Nederland glijden van weg door ijzel
Auto's Noord-Nederland glijden van weg door ijzel

Treinverkeer

Woensdag zijn er geen problemen gemeld wat betreft het treinverkeer. Dinsdag werd het openbaar vervoer over het spoor nog ernstig ontregeld door het koude weer. Er reden daardoor minder treinen van Zwolle naar Groningen en Leeuwarden.

De NS heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de grote lijnen in het noorden "ijzelritten" uitgevoerd, om daarmee te voorkomen dat het spoor door de nachtvorst moeilijk begaanbaar wordt. "Maar we durven niet te voorspellen wat onze mogelijkheden morgenochtend zijn", aldus een woordvoerder. "Het weerbeeld is erg onvoorspelbaar."

Winterweer in noorden Nederland

Een meisje dat ijsvrij heeft gekregen speelt in het Noorderplantsoen in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Op veel plekken in het noorden veranderde gesmolten ijzel wandelpaden in een modderpoel. © NU.nl/René Vencken
Een dikke laag sneeuw en ijs op de takken geeft het landschap in Nieuwehorne een bijzondere glans. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Op de A37 ter hoogte van het Drentse dorp Wachtum raakte een vrachtwagen door de gladheid van de weg. © ANP
In het Drentse dorp Geesbrug schaatsen kinderen woensdag op de openbare weg. © ANP
Een jongen schaatst met een stoel op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Meisjes schaatsen op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Een auto is van de snelweg geraakt bij Drachten. © ANP
Op de A32 bij Haskerdijken is een vrachtwagencombinatie in de sloot belandt. © ANP
Mensen schaatsen in het Gelderse plaatsje Eppenhuizen op de weg. © NU.nl/Otto Kalkhoven
Een boer helpt met zijn trekker de vrachtwagen van heen voederbedrijf op weg nadat deze door ijzel gestrand in de buurt van Jubbega.
Meisjes schaatsen met een stoel over straat in Assen. © ANP
In Hoogeveen wordt op straat geschaatst. © NUfoto
Een waarschuwingsbord voor gladheid langs de A28 nabij Assen. © ANP
Gladheid in de Groninger Rivierenbuurt. © NUfoto/HBlankenvoort
Een vrouw laat haar hond uit op een straat bedekt met ijzel in Hoogeveen. © ANP
IJzel op straat in Nieuwehorne. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Een leeg klaslokaal van een school in Assen die is gesloten vanwege de zeer extreme weersomstandigheden. © ANP
Winterweer in de stad Groningen.
Dinsdagochtend geldt code rood voor de noordelijke provincies vanwege ijzel. © NU.nl/joris brouwer
De wegen zijn spekglad en het KNMI waarschuwt mensen niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. © ANP
In de nacht van maandag op dinsdag gebeurden er al ruim vijftig ongelukken. © ANP
Tussen zondagavond en maandagavond zijn volgens Rijkswaterstaat negentig ritten gemaakt. Daarbij is 465.000 kilo zout gestrooid. © ANP
Gladheid op de wegen. © ANP
Maandagavond was er sprake van Code Oranje in de noordelijke regio. © ANP
Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen was het maandag erg druk. Tussen Boerakker en Hoogkerk stond maandagochtend rond 7.00 uur tien kilometer file. © ANP
IJzel op de weg. © ANP
Rijkswaterstaat adviseert mensen in Noord-Nederland om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. © ANP
© NU.nl/tinekezijlstra

Schooldag uitgesteld

Leerlingen van vrijwel alle scholen in de stad Groningen beginnen woensdag vanwege het winterweer later. Het gaat om scholieren van zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Dinsdag waren de scholen al de gehele dag dicht.

Voor leerlingen van Groningse basisscholen beginnen de lessen om 10.00 uur. De scholieren van het voortgezet onderwijs hebben sowieso de eerste twee uur vrij. Dat heeft O2G2, de overkoepelende onderwijsorganisatie in Groningen, dinsdag besloten.

Ongelukken

Door de ijzel gebeurde er dinsdagavond en in de nacht op woensdag meerdere ongelukken. De A37 in de richting van het Duitse Meppen was ter hoogte van Klazienaveen tussen 22.00 uur en 1.45 uur gesloten vanwege een geschaarde vrachtwgen.

De VID heeft vanaf het moment dat het ging ijzelen ruim vijftig ongelukken geteld, waarbij het gaat om auto's die zodanig beschadigd zijn dat een bergingsvoertuig moet worden opgeroepen. Automobilisten wordt geadviseerd de snelheid aan te passen. 

Overnachten

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) biedt medewerkers vanwege de gladheid de mogelijkheid om in het ziekenhuis te overnachten. Uit voorzorg zijn zo'n 130 bedden geplaatst, zo meldt een woordvoerster dinsdag.

Mensen die dinsdag aan het werk zijn en woensdag opnieuw in het ziekenhuis aan de slag moeten, kunnen van de bedden gebruik maken. "Omdat het zo glad was, was dinsdag slechts de helft van de medewerkers aanwezig. Om bezettingsproblemen te voorkomen, bieden we mensen daarom aan om in het ziekenhuis te slapen." Het is nog niet bekend hoeveel personeelsleden van het aanbod gebruik willen maken.