De veertien verdachten die zijn opgepakt voor de rellen in Geldermalsen in december vorig jaar, komen er niet met een geldboete vanaf. 

Het Openbaar Ministerie wil dat ze allemaal een taakstraf of een celstraf krijgen.

Dat laat het OM dinsdag weten nadat bekend werd dat inwoners van Geldermalsen een inzamelingsactie zijn begonnen om gezamenlijk boetes te kunnen betalen.

Een raadsvergadering over de komst van een groot asielzoekerscentrum in Geldermalsen liep op 16 december uit de hand voor de deuren van het gemeentehuis.

De politie pakte veertien relschoppers op en verwacht nog meer mensen aan te houden. Twintig rechercheurs werken aan de zaak.

Video: Rellen bij gemeentehuis Geldermalsen

14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen
14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen

Inzameling

Een groep inwoners van Geldermalsen is een inzamelingsactie begonnen op Facebook. Met het initiatief willen ze laten zien dat ze begrip hebben voor de hoog opgelopen emoties tijdens de raadsvergadering in december.

Burgemeester Miranda de Vries erkende in haar nieuwjaarstoespraak dat het college Geldermalsen heeft overvallen met het azc-plan en dat dat fout was. Maar ze begrijpt en accepteert geen geweld, zei ze. De Vries keurt een inzamelingsactie voor de verdachten dan ook af.

Het plan voor een azc voor 1500 vluchtelingen in Geldermalsen is ondertussen ingetrokken. Op 26 januari bespreekt de gemeenteraad de gang van zaken.