Het openbaar leven in het noorden van Nederland is dinsdag zo goed als tot stilstand gekomen door de extreme weersomstandigheden. Automobilisten vermijden door de gladheid massaal de weg en er rijden nauwelijks treinen. 

Update 7.00 uur: Er rijden minder treinen in het noordoosten van het land vanwege de ijzel. Ook blijven diverse scholen gesloten.

Update 10.00 uur: Op diverse plekken wordt op straat geschaatst. 

Update 12.18 uur: De waarschuwing voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is afgeschaald naar code oranje.

Update 13.10 uur: De meeste snelwegen in het noorden van het land zijn weer bereikbaar.

Lees hieronder het volledige artikel.

Het KNMI heeft in de ochtend code rood afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Dat is inmiddels afgeschaald naar code oranje. 

In het Waddengebied was al code oranje van kracht. In Flevoland, Overijssel, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland geldt code geel, aldus het KNMI. De waarschuwingen duren tot zeker 20.00 uur.

Volgens het KNMI kan ook het midden van het land in de nacht van dinsdag op woensdag te maken gaan krijgen met ijzel. In het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg.

Auto's Noord-Nederland glijden van weg door ijzel
Auto's Noord-Nederland glijden van weg door ijzel

Schaatsen

Door de ijzel is het in sommige delen van de noordelijke provincies spekglad. Op een groot aantal plekken ligt er zelfs zoveel ijzel dat bewoners aan het schaatsen zijn op straat.

Automobilisten werden geadviseerd niet de weg op te gaan indien dat niet strikt noodzakelijk is. Volgens Rijkswaterstaat hielden automobilisten zich goed aan de waarschuwing. "Het beeld op de weg was rustig. De mensen die wel de weg op gaan, rijden erg langzaam", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Wel zijn er een aantal kleine incidenten te melden, zoals wegglijdende auto's. 

Rond 13.00 uur waren de meeste snelwegen in het noorden weer bereikbaar, meldt Rijkswaterstaat. De rijomstandigheden blijven echter zwaar. Weggebruikers moeten daarom hun rijstijl aanpassen aan de soms gladde wegen. "Dat betekent voldoende afstand houden en langzamer rijden", aldus de ANWB.

Door de gladde wegen gaat een groot deel van de rijexamens in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) dinsdagochtend niet door. 

Ongelukken

Door de gladheid zijn er in de nacht van maandag op dinsdag zeker vijftig ongelukken gebeurd. Op de A28 zijn zeker elf ongelukken gemeld. 

Op zowel de A32 en de A7 zijn er in de avond acht ongelukken gebeurd, aldus de VID. In de meeste gevallen was er slechts blikschade aan auto's. Op de A7 zijn zeker twee vrachtwagens en een personenauto van de weg geraakt.

Video: Schaatsers op straat in Noord-Nederland 

Compilatie: Noord-Nederland schaatst op straat
Compilatie: Noord-Nederland schaatst op straat

Treinen

Vanwege de ijzel in het noorden van het land rijden er dinsdagochtend op diverse trajecten geen of minder treinen. Volgens de NS is er tussen Zwolle en Akkrum en Groningen en Assen zeer beperkt treinverkeer mogelijk. Tussen Assen en Groningen en Mariënberg en Coevorden rijden geen treinen. Ook tussen Zwolle en Emmen is geen treinverkeer mogelijk.

Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. De NS weet nog niet wanneer de treinen weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden. 

In verband met de gladheid rijden er voorlopig ook geen bussen in Friesland en snelbussen (Qliners) in Groningen en Drenthe. Busmaatschappij Arriva laat weten de situatie goed in de gaten te houden. De treinen van Arriva rijden wel volgens het spoorboekje, maar met een maximale vertraging van een kwartier.

Winterweer in noorden Nederland

Een meisje dat ijsvrij heeft gekregen speelt in het Noorderplantsoen in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Op veel plekken in het noorden veranderde gesmolten ijzel wandelpaden in een modderpoel. © NU.nl/René Vencken
Een dikke laag sneeuw en ijs op de takken geeft het landschap in Nieuwehorne een bijzondere glans. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Op de A37 ter hoogte van het Drentse dorp Wachtum raakte een vrachtwagen door de gladheid van de weg. © ANP
In het Drentse dorp Geesbrug schaatsen kinderen woensdag op de openbare weg. © ANP
Een jongen schaatst met een stoel op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Meisjes schaatsen op natuurijs in Noordlaren. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. © ANP
Een auto is van de snelweg geraakt bij Drachten. © ANP
Op de A32 bij Haskerdijken is een vrachtwagencombinatie in de sloot belandt. © ANP
Mensen schaatsen in het Gelderse plaatsje Eppenhuizen op de weg. © NU.nl/Otto Kalkhoven
Een boer helpt met zijn trekker de vrachtwagen van heen voederbedrijf op weg nadat deze door ijzel gestrand in de buurt van Jubbega.
Meisjes schaatsen met een stoel over straat in Assen. © ANP
In Hoogeveen wordt op straat geschaatst. © NUfoto
Een waarschuwingsbord voor gladheid langs de A28 nabij Assen. © ANP
Gladheid in de Groninger Rivierenbuurt. © NUfoto/HBlankenvoort
Een vrouw laat haar hond uit op een straat bedekt met ijzel in Hoogeveen. © ANP
IJzel op straat in Nieuwehorne. © NU.nl/Anneke Kronemeijer
Een leeg klaslokaal van een school in Assen die is gesloten vanwege de zeer extreme weersomstandigheden. © ANP
Winterweer in de stad Groningen.
Dinsdagochtend geldt code rood voor de noordelijke provincies vanwege ijzel. © NU.nl/joris brouwer
De wegen zijn spekglad en het KNMI waarschuwt mensen niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. © ANP
In de nacht van maandag op dinsdag gebeurden er al ruim vijftig ongelukken. © ANP
Tussen zondagavond en maandagavond zijn volgens Rijkswaterstaat negentig ritten gemaakt. Daarbij is 465.000 kilo zout gestrooid. © ANP
Gladheid op de wegen. © ANP
Maandagavond was er sprake van Code Oranje in de noordelijke regio. © ANP
Op de A7 tussen Heerenveen en Groningen was het maandag erg druk. Tussen Boerakker en Hoogkerk stond maandagochtend rond 7.00 uur tien kilometer file. © ANP
IJzel op de weg. © ANP
Rijkswaterstaat adviseert mensen in Noord-Nederland om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. © ANP
© NU.nl/tinekezijlstra

Scholen

Vanwege de extreme weersomstandigheden hebben diverse scholen in het noorden van het land besloten de leerlingen een dag vrij te geven. Het gaat om scholen uit onder meer Winschoten, Veendam, Stadskanaal en Groningen. 

Een groot aantal andere scholen uit Groningen en Hoogezand heeft vanwege de ijzel het rooster aangepast. De Universiteit van Groningen blijft de hele dag dicht.

Vooral veel scholen voor speciaal onderwijs houden de deuren dinsdag dicht. De busjes kunnen vanwege de gladheid niet rijden en kunnen de kinderen daarom niet naar school brengen.

Alle zittingen in rechtszaken van de rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden, Groningen en Assen zijn ook de hele dag afgelast. 

Botbreuken

Bij de spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zijn dinsdagochtend twintig mensen binnengebracht met botbreuken door de gladheid en ijzel. Vier van hen hebben ook een hersenschudding opgelopen. Het is door het extreme weer extra druk op de Eerste Hulp, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Daarom is extra personeel opgeroepen.

Het ziekenhuis raadt mensen aan hun afspraak te verzetten als ze niet de weg op willen. Ook andere ziekenhuizen in het noorden raden hun patiënten aan om te overwegen of ze willen komen. Een flink deel van het personeel van het UMCG kon vanwege de ijzel niet naar het werk komen, meldt het Groningse ziekenhuis op de website. 

Strooizout

Strooiwagens hebben sinds maandagavond 18.00 uur een miljoen kilo zout gebruikt vanwege de gladheid. Volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe 119 ritten gemaakt. Het strooien in Groningen, Friesland, Drenthe en ook Flevoland en Overijssel gaat voorlopig nog door.

Ook heeft Rijkswaterstaat beide Firestorms (calamiteitenmachines) ingezet. De Firestorm bestrijdt ijsplaten door een warme zoutoplossing (ongeveer zestig graden) op het ijs te spuiten.

Ook in de nacht van dinsdag op woensdag moet er rekening gehouden worden met kans op ijzel.

Weercode

Bekijk de actuele situatie op de weg en het weerbericht