Docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn ontevreden over de benoemingsprocedure voor de nieuwe voorzitter van het college van bestuur.

Het gebrek aan transparantie en de beperkte inspraak noemen zij maandag 'onwaardig' in een open brief in De Volkskrant.

Dit voorjaar wordt een nieuwe voorzitter van het college van bestuur benoemd. Zijn of haar voorganger, Louise Gunning, stapte in 2015 op na maanden van protesten tegen het beleid van de universiteit. Het doel van deze protesten was om meer democratisering te realiseren binnen de UvA.

Bij de procedure die nu wordt gebruikt blijven kandidaten echter geheim. "De selectie gebeurt via een externe partij en de inspraak van de gemeenschap is op z'n hoogst miniem te noemen", is in de brief te lezen.

'Schamele troost'

De ondernemingsraad en studentenraad krijgen minder dan een dag de tijd om het draagvlak van de voorgestelde kandidaten te testen, "een aanfluiting van hun democratische functie", aldus de docenten. Zij noemen de inspraak "een schamele troost".

De docenten, verenigd in het platform Rethink UvA, roepen de kandidaten op zich bekend te maken tijdens een bijeenkomst in het Maagdenhuis in Amsterdam. "Wij willen graag van u horen waarom u deze functie ambieert en welke plannen u heeft voor het instituut dat ons zo dierbaar is."