De lokale hulpdiensten en netbeheerder Tennet zijn in Groningen in crisisberaad ter voorbereiding op mogelijke stroomuitval. IJzel en het verwachte verslechterende winterweer hebben al een behoorlijk effect gehad op het hoogspanningsnet, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio zondag.

Er is nog geen sprake van stroomuitval in de regio. Het crisisberaad is bedoeld ter voorbereiding daarop.

"Er worden scenario's besproken en taken verdeeld", aldus de woordvoerder. Op die manier is het mogelijk om snel maatregelen te nemen als de stroom bijvoorbeeld uitvalt bij een ziekenhuis.

De hoogspanningsverbindingen in Groningen hebben last van 'lijndansen'; de combinatie van ijsafzettingen op de lijnen in combinatie met harde wind. Dit leidt tot dippen in de stroomvoorziening, merkbaar bijvoorbeeld door het knipperen van lampen in huis.

Het effect is merkbaar in meerdere delen van Noord-Nederland volgens Tennet. Het bedrijf noemt het een bijzonder fenomeen dat zich niet vaak voordoet in Nederland. "Door de vorst krijgen de hoogspanningslijnen een soort vleugels en gaan ze bewegen door de wind die eronder komt." Als de lijnen dan dicht bij elkaar komen, kan er heel even kortsluiting ontstaan en valt de hoogspanningsverbinding even weg.

Glad

Weerplaza liet weten dat het maandagochtend in het noordoosten van het land plaatselijk zeer glad is. Met name ten noorden van Harlingen, Drachten en Assen verwacht de weersdienst gladheid door ijzel en sneeuw. Bestuurders moeten ermee rekening houden dat het naar verwachting pas in de middag droog wordt.

In Groningen, het noordoosten van Friesland en Noord-Drenthe blijft het de hele dag vriezen. Dinsdag en mogelijk ook woensdag blijft het in het noorden van Nederland vriezen, aldus Weerplaza.

Strooien

Rijkswaterstaat is in de nacht van zondag op maandag begonnen met strooien om de wegen begaanbaar te houden. Tientallen strooiwagens zijn op de weg om de A6, A7, A28, A37 en belangrijke N-wegen in Noord-Nederland te voorzien van een laag zout, meldt de Verkeersinformatiedienst.