In het noorden en oosten van Nederland ondervinden verschillende mensen zondagavond problemen in de stroomvoorziening. Dit komt door de afzet van ijzel op de hoogspanningskabels.
 

Dat meldt stroombeheerder Tennet zondag.

De hoogspanningsverbindingen in Groningen hebben last van 'lijndansen'; de combinatie van ijsafzettingen op de lijnen in combinatie met harde wind. Dit leidt tot dippen in de stroomvoorziening, merkbaar bijvoorbeeld door het knipperen van lampen in huis.

Door deze stroomdippen zijn de effecten merkbaar in meerdere delen van Noord-Nederland, aldus Tennet, die zegt hard te werken aan een stabiele stroomvoorziening. Ook op verschillende plekken in Overijssel, Drenthe en Friesland worden haperingen in de stroomvoorziening gemeld.

Tennet betreurt de nadelige effecten van de dansende lijnen die worden ondervonden. De stroombeheerder kan niet zeggen hoe lang de overlast gaat duren. Tennet heeft medewerkers naar het gebied gestuurd om de situatie te bekijken.

'Bijzonder fenomeen'

Volgens een woordvoerster van Tennet is het een bijzonder fenomeen, dat zich in Nederland niet vaak voordoet. "Door de vorst krijgen de hoogspanningslijnen een soort vleugels en gaan ze bewegen door de wind die eronder komt."

Als de lijnen dan dicht bij elkaar komen, kan er heel even kortsluiting ontstaan en valt de hoogspanningsverbinding even weg.

Treinverkeer plat

Als gevolg van de problemen met de stroomvoorzieningen lag ook het treinverkeer rond Groningen volledig plat. Rond 20.00 uur waren de beperkingen voorbij, meldt de NS. Wel moeten reizigers nog rekening houden met een langere reistijd.

Gladheid

Zondagavond en -nacht, maar ook maandag gedurende de hele dag moet het verkeer in het noordoosten van het land rekening houden met gladheid, aldus Rijkswaterstaat en het KNMI.

In Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel moeten automobilisten rekening houden met bevriezing van natte weggedeelten en mogelijk ook sneeuwval.

Rijkswaterstaat zal maandag, net als zaterdagavond en zondag, volop zout strooien. Tot nu toe is sinds zaterdagavond in het noordoosten ongeveer 400 ton zout gestrooid.