Het AMC in Amsterdam heeft anderhalf jaar geleden een ernstig incident na een operatie niet bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld.
 

De NOS is in het bezit van het calamiteitenonderzoek van het AMC.

Bij een operatie in de keel van een drie maanden oude baby zou verkeerde hechtdraad zijn gebruikt. De baby moest worden geopereerd omdat hij problemen had met ademhalen. Toen de hechtingen loslieten moest de wond opnieuw worden gehecht.

Maar de situatie van de baby verslechterde. Er zat een scheurtje in zijn strottenklepje en moest acuut opnieuw geopereerd worden. Als gevolg van de complicaties moest de baby maandenlang per sonde worden gevoed. Hij kan nu weer gepureerd voedsel eten.

Verkeerde diagnose

Volgens het onderzoek waar de NOS uit citeert, is in eerste instantie ook een verkeerde diagnose gesteld en had de baby helemaal niet geopereerd hoeven worden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevestigt dat de zaak in onderzoek is. Het AMC stelt in een reactie aan de NOS dat het om een complicatie ging en niet om een calamiteit. Complicaties hoeven niet bij IGZ gemeld te worden.

Het is het tweede incident in korte tijd op de kno-afdeling van een ziekenhuis. Onlangs kwam naar buiten dat het UMC in Utrecht onlangs heeft verzuimd twee sterfgevallen tijdens operaties van een kno-arts te melden.