Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel krijgen zaterdagavond en zondag overdag mogelijk te maken met sneeuw en vorst. Daarom heeft het KNMI de code geel voor gevaarlijk weer afgegeven.

Volgens het meteorlogische instituut kan in de noordelijke provincies 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen. Hier gaan alle verkeersdeelnemers hinder van ondervinden, waarschuwt het KNMI. Zij moeten hun rijgedrag aanpassen en de actuele weerinformatie in de gaten houden.

Volgens weerbureau Weerplaza bereikt zaterdagavond een neerslaggebied het noordoosten, terwijl de temperaturen dan dalen tot rond en later onder het vriespunt. Natte sneeuw, sneeuw en ijzel kunnen in de nacht naar zondag voor gladheid zorgen.

Later op zondag bereikt vermoedelijk een tweede neerslaggebied het noordoosten. De temperatuur ligt dan nog steeds rond of onder het vriespunt waardoor opnieuw sneeuw of ijzel voor gladheid kunnen zorgen, aldus Weerplaza.

Winterweer

Nederland krijgt de komende week toch nog te maken met winterweer. "Het extreem zachte weer van de afgelopen maand is ten einde", aldus een woordvoerder van Weerplaza. Het heeft echter nog geen nut om de schaatsen van zolder te halen. "Voor schaatsweer moet er nog wel iets meer gebeuren."

In de laatste weken van december werden diverse warmterecords gebroken. Momenteel vormt zich echter een hogedrukgebied boven Siberië dat de komende week vanuit het oosten een ijzige wind over Europa gaat blazen. De kans op sneeuw of natte sneeuw in de eerste week van januari is rond de 40 procent.