Op Nieuwjaarsdag hebben duizenden mensen meegedaan aan de traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen. De deelnemers namen een relatief 'warme' duik in het zeewater.

De temperatuur van het zeewater ligt vrijdag rond de negen graden is daarmee warmer dan normaal rond deze tijd van het jaar.

Niet alleen in Scheveningen, maar ook op veel andere locaties in Nederland worden Nieuwjaarsduiken georganiseerd.

Ondanks het relatief warme water, is het nemen van een duik niet geheel ongevaarlijk, zo waarschuwde de Nederlandse Reddingsbrigade vrijdag. Ook bij deze watertemperaturen kunnen onderkoelingsverschijnselen optreden. Ook de gevoelstemperatuur ligt met 6 graden lager dan de temperatuur van het water, onder andere vanwege de wind.

Volgens de brigade is het van belang om het lichaam na de duik langzaam, maar goed op te warmen. Nederlanders wordt daarnaast aangeraden om alleen deel te nemen aan professionele Nieuwjaarsduiken en niet zelf het water in te gaan.

Video: Spectaculaire nieuwsjaarsduik in Rome

Nieuwjaarsduikers springen van brug Rome
Nieuwjaarsduikers springen van brug Rome

Onrustige Nieuwjaarsnacht

Op andere plekken in Nederland wordt vrijdag de schade opgenomen van de onrustige Nieuwjaarsnacht. In Zaandam is een wachtruimte van een station zwaar beschadigd geraakt toen een 20-jarige man daar een zelfgemaakte vuurwerkbom af liet gaan. De man raakte daarbij zwaargewond.

In Haarlem is op oudejaarsnacht zeker een persoon door geweld om het leven gekomen en ook bij een brand in Veenendaal viel een dodelijk slachtoffer. In Rotterdam vonden daarnaast meerdere incidenten plaats waarbij hulpverleners werden bekogeld met vuurwerk.

Alleen al in Noord-Nederland moest de politie honderden keren in actie komen voor vechtpartijen, vernieling, dronkenschap en het afsteken van illegaal vuurwerk.