Op veel plaatsen in Nederland hebben op oudejaarsavond en -nacht grote branden gewoed.

Een tiental woningen in Amsterdam is vrijdagochtend vroeg ontruimd vanwege een brand. Het vuur woedde in de opslagruimte van een stoffenwinkel aan de Govert Flinckstraat, meldde de brandweer. Zes personen werden overgebracht naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd.

De brand was snel onder controle, maar volgens een woordvoerder van de brandweer kwam ook daarna nog veel rook vrij. Die trok onder meer de straat in. "We hebben daarom mensen uit de woningen gehaald", stelde hij. De geëvacueerde bewoners werden opgevangen.

De Lier

Bij een bedrijfspand in De Lier (Zuid-Holland) is donderdagavond laat een grote brand uitgebroken. Een grote hoeveelheden pallets stond in brand bij twee loodsen aan de Veilingweg in De Lier.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt om te voorkomen dat het vuur overslaat naar de omliggende gebouwen. Met grijpers zijn de pallets uit elkaar getrokken om te voorkomen dat het vuur overslaat naar andere panden.

Tussen de veertig en vijftig brandweermannen hielpen het vuur te bestrijden. Omwonenden is gevraagd ramen en deuren te sluiten tegen de rook. De overlast is nog beperkt, omdat de rook over een industrieterrein trekt.

Volgens de brandweer zijn er vooralsnog geen gewonden gevallen bij de brand.

Sporthal

Ook in Rijswijk (Zuid-Holland) heeft een grote brand voor overlast gezorgd. De brandweer kon een gymlokaal aan de P. van Vlietlaan dat in brand stond niet meer redden en liet het rond 1.00 uur gecontroleerd uitbranden.

Omdat het pand gaat instorten, zijn twintig woningen naast de gymzaal ontruimd, meldt de brandweer op Twitter.

De ontruimde portiekflatwoningen worden niet bedreigd door de vlammen, maar staan wel vol in de rook. Volgens de woordvoerster kan het vuur niet overslaan naar omliggende panden, omdat de gymzaal vrijstaand is.

De politie meldt aan de lokale omroep van Rijswijk dat de tegenoverliggende school niet in gevaar is, omdat de wind gunstig staat.

Ook in Rijswijk raakte niemand gewond. 

Texel

Bij museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag brand gewoed. Het is nog onduidelijk of de collectie rook- of waterschade heeft opgelopen.

Het vuur woedde bij de zijgevel van het museum van jutters en zeelui. De rest van het gebouw aan de Heemskerckstraat is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio behouden gebleven. De brand is inmiddels onder controle.

Veenendaal

Bij een brand in een flatgebouw in Veenendaal zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee mensen gewond geraakt. Een van de slachtoffers is er zeer slecht aan toe, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Het vuur woedde in een woning, maar het is nog onduidelijk wat precies in brand stond. Uit voorzorg werden twee verdiepingen van de flat ontruimd. De bewoners werden opgevangen in een andere ruimte van het gebouw. Zij kunnen vermoedelijk in de loop van de nacht weer naar huis. De brand is inmiddels geblust.

Enschede

Na een brand in een flat aan de Lintveldebrink in Enschede zitten voorlopig 150 woningen zonder water. De boosdoener is een defect in het sprinklersysteem van een flat aan de Lintveldebrink.

In het gebouw woedde korte tijd brand in een afvalkoker. Het vuur was snel uit, maar door een defect in het sprinklersysteem bleef het water stromen. Daarop werd volgens de brandweer besloten het water af te sluiten.

Bij de brand en de wateroverlast raakte niemand gewond. Ook hoefden er in Enschede geen woningen ontruimd te worden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.