Aardgas oorzaak ontploffing flat Drachten

De explosie zondagavond in een flat in Drachten is veroorzaakt door een aardgasontploffing. Hoe de ontploffing is ontstaan, is nog niet duidelijk.

De ontploffing was in het appartement van de 46-jarige bewoner, die als enige gewond raakte bij de explosie, aldus de politie.

De man ligt nog steeds in het ziekenhuis en is gehoord door de politie.

In verschillende media stond dat bij de politie meldingen binnen waren gekomen over een man die in de flat woont. De politie legt uit dat dit niet de man van het betreffende appartement is waar de explosie plaats vond en dat de man ten tijde van de ontploffing niet eens in de flat was.

Dit was ook de reden om niet naar buiten te komen met informatie over welke meldingen er binnen waren gekomen over deze persoon. 

Puin

Het onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing deed op zich wachten omdat er pas laat begonnen kon worden met het opruimen met het puin. Er werd voorzichtig te werk gegaan omdat er ook veel eigendommen van bewoners lagen.

Het complex telt 38 appartementen. Twaalf daarvan zijn ingestort. De gemeente maakte woensdag bekend dat de zes nu los staande appartementen naast het ingestorte deel instabiel zijn en dat er nog steeds instortingsgevaar is.

Een groot gebied rond de flat blijft daarom afgezet. Bewoners van de appartementen die wel stabiel zijn, mogen donderdag even hun huizen in om wat spullen op te halen.

Video: Flat Drachten deels ingestort na explosie

Woonruimte

De appartementen zijn voorlopig niet bewoonbaar. Sommige bewoners hebben al tijdelijke nieuwe woonruimte. Woningcorporatie Accolade en de gemeente hopen zo snel mogelijk ook de andere gedupeerden een andere tijdelijke woning te kunnen geven.

Lees meer over:
Tip de redactie