'1.100 extra leerkrachten nodig voor onderwijs aan vluchtelingen'

Voor het geven van onderwijs aan kinderen van vluchtelingen in Nederland zijn zo'n 1.100 extra leerkrachten nodig. Dat meldt de Volkskrant woensdag na een berekening van het aantal vluchtelingenkinderen in Nederland.

In oktober zaten er 7.306 vluchtelingenkinderen op basisscholen en 9.298 op middelbare scholen. Op basis van klassen van ongeveer 15 leerlingen zijn er voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs dan respectievelijk zo'n 500 en 600 leerkrachten nodig, aldus de krant.

Volgens Marieke Postma van LOWAN, de stichting die scholen helpt bij het onderwijs aan vluchtelingen, is het lastig om leerkrachten aan te trekken voor de noodopvang.

Enerzijds blijven asielzoekers vaak maar enkele maanden, anderzijds willen docenten hun eigen leerlingen niet in de steek laten. Ook scholen zelf zien hun ervaren krachten liever niet vertrekken.

Heumensoord

Dat is volgens de Volkskrant één van de redenen waarom de 600 leerplichtige kinderen die wonen in de grootste noodopvang van Nederland, Heumensoord bij Nijmegen, nog niet naar school gaan.

De kinderen krijgen na de kerstvakantie hun eerste lessen, terwijl het het opvangkamp in oktober opende. De scholieren krijgen een eigen lesprogramma met extra aandacht voor de Nederlandse taal.

Lees meer over:
Tip de redactie