Met nog drie dagen te gaan, ziet het ernaar uit dat december de eerste vorstloze decembermaand ooit wordt, sinds de start van de metingen in De Bilt in 1901.

De gemiddelde temperatuur komt deze maand uit op 9,7 graden, dat is bovendien de hoogste temperatuur ooit gemeten in de laatste maand van het jaar, meldt Weeronline dinsdag.

Het oude record van gemiddeld 7,3 graden stamt uit 1974. "Tot dit jaar kwam het in december altijd wel een keer tot (lichte) vorst. Dit jaar lukt dit niet. Sterker nog: de minimumtemperatuur van deze maand ligt met 3,3 graden een behoorlijk stuk boven het vriespunt", aldus het weerplatform.

Het KNMI meldde eerder al dat het de zachtste decembermaand in drie eeuwen is. Vanaf 1706 worden er met enige regelmaat weermetingen in Nederland verricht. 

Oudejaarsavond

Nederland krijgt in de eerste dagen van januari toch nog te maken met winterweer. In de week na oudejaarsavond is de kans op vorst en sneeuw in sommige delen van het land reëel.

In de laatste weken van december werden diverse warmterecords gebroken. Momenteel vormt zich echter een hogedrukgebied boven Siberië dat de komende week vanuit het oosten een ijzige wind over Europa gaat blazen.

Actueel weerbericht