Nederland krijgt in de eerste dagen van januari toch nog te maken met winterweer. In de week na oudejaarsavond is de kans op vorst en sneeuw in sommige delen van het land reëel.
 

Dat stelt Michiel Severin van Weerplaza maandag.

"Het extreem zachte weer van de afgelopen maand is ten einde", legt hij uit. "En we krijgen normaal winterweer: temperaturen vlak boven het vriespunt, nachtvorst en hier en daar wat sneeuw." Het heeft echter nog geen nut om de schaatsen van zolder te halen. "Voor schaatsweer moet er nog wel iets meer gebeuren."

In de laatste weken van december werden diverse warmterecords gebroken. "We zaten in Nederland lange tijd onder invloed van winden uit het zuidwesten", aldus Severin.

IJzige wind

Momenteel vormt zich echter een hogedrukgebied boven Siberië dat de komende week vanuit het oosten een ijzige wind over Europa gaat blazen. "In landen als Polen, Roemenië of Oekraïne hebben ze daar meteen last van. En als het maar lang genoeg aanhoudt, gaan wij het ook merken, zoals volgende week het geval is."

De kans op sneeuw of natte sneeuw in de eerste week van januari is rond de 40 procent. Op 31 december en 1 januari gaat het vermoedelijk regenen in de meeste provincies. Dit komt door een regengebied dat vrijwel zeker donderdag over Nederland trekt. "Al lijkt het rond middernacht even droog te zijn", nuanceert Severin.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Donderdag 24° 14° ZW 3
Vrijdag 24° 15° W 3
Zaterdag 24° 16° ZW 3
Zondag 23° 16° ZW 3
Maandag 26° 15° ZW 3