De Belgische kernreactor Doel 3 zal naar verwachting pas op 6 januari heropstarten. 

Dat zei Els De Clercq, woordvoerder van Electrabel, aan VRT Nieuws. De reactor, die vlakbij de Nederlandse grens ligt, zou maandag weer opstarten, maar is er een nieuw probleem opgedoken.

Doel 3 werd donderdag stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. De uitval zou ''maximaal een paar dagen duren'', klonk het vrijdag. Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor opnieuw opgestart, na meer dan een jaar te hebben stilgelegen.

''We hebben gemerkt dat er ook een klein probleem was met een elektrische schakeling. Ook dat willen we herstellen", zei De Clercq.

''We hebben daarvoor de hulp nodig van een gespecialiseerd bedrijf, maar die is moeilijk op de locatie te krijgen vanwege de eindejaarsfeesten. We hebben de planning herzien en schatten nu dat de reactor op 6 januari kan opstarten.''

Inschatting

Ook Doel 1 ligt nog stil. Normaal zou de reactor, een van de twee reactoren waarvan de levensduur met tien jaar werd verlengd, zaterdagnacht opnieuw op het net worden aangesloten. Maar ''wegens een nieuwe inschatting van de werkzaamheden'' werd dat uitgesteld. De nieuwe opstartdatum is 31 december.

Doel 2, de andere reactor waarvan de levensduur verlengd werd, werd donderdag weer opgestart en leverde zaterdag al de volle 100 procent stroom. Ook Doel 4 draait op 100 procent.

Locatie Doel 3