Het is niet gelukt om voor 1 januari 12.500 extra noodopvangplekken voor vluchtelingen gerealiseerd te krijgen in Nederland. Ook volgend jaar zal daarom crisisopvang nodig zijn.

Een woordvoerder van  het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) zegt maandag tegen Trouw dat er nog zeker vijfduizend extra opvangplekken nodig zijn, waar asielzoekers tot drie tot zes maanden kunnen verblijven.

Het was de bedoeling dat asielzoekers volgend jaar niet meer in tijdelijke locaties hoeven te overnachten, zoals een sporthal.

Voor 1 januari moesten er 12.500 extra noodopvangplekken geregeld zijn door gemeenten. Sinds eind oktober zijn er 7.300 extra plekken bijgekomen.

Locaties AZC's

Gigantisch

De woordvoerder zegt dat het niet aan de gemeenten ligt dat de deadline niet wordt gehaald. "Ik weet dat er op de achtergrond heel hard gewerkt wordt. Kijk maar naar afgelopen jaar. We zijn van dertig naar tachtig locaties gegaan. Dat is gigantisch."

Afgelopen week hebben zich ongeveer achthonderd asielzoekers gemeld voor opvang. Dat waren er tweehonderd minder dan de week ervoor, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Vergeleken met voorgaande jaren blijft het aantal asielaanvragen hoog, aldus het ministerie. In december 2014 schommelde het nog tussen de vierhonderd en zevenhonderd per week.

Eind november waren er al 54.000 aanvragen voor asiel gedaan.

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen
In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen

Animatie door in60seconds