Een deel van de flat in Drachten die zondagavond werd getroffen door een explosie heeft het begeven. Zes appartementen zijn maandagochtend rond 5.00 uur ingestort.

Dat maakt de Friese gemeente Smallingerland maandagochtend op de website bekend. De brandweer zei al dat het instortingsgevaar groot was.

De explosie aan de Nachtegaalstraat gebeurde rond 22.00 uur en werd vrijwel meteen werd gevolgd door brand. Daardoor raakten zeker acht van de tientallen woningen zwaar beschadigd. De voor- en achtergevel van het pand werden weggeblazen.

Eén persoon raakte gewond. Het gaat om een 46-jarige man die in het ziekenhuis wordt behandeld aan zijn brandwonden. Het is volgens loco-burgemeester Ron van der Leck niet aannemelijk dat er meer slachtoffers zijn gevallen omdat er contact is opgenomen met alle bewoners vand e ingestorte appartementen. 

Onbewoonbaar

Het flatgebouw met in totaal 38 woningen is voorlopig onbewoonbaar. Woningcorporatie Accolade gaat op zoek naar vervangende woonruimte voor de bewoners. Daar zullen ze zeker een paar dagen moeten verblijven. 

In de nacht van zondag op maandag logeerden veel van hen bij familie en vrienden. Anderen brachten met hulp van de gemeente de nacht door in een hotel.

Oorzaak

Over de oorzaak van de explosie is nog geen duidelijkheid. Buurtbewoners verklaren tegenover lokale media dat het waarschijnlijk om een gasexplosie gaat. Maar de politie houdt ook rekening met vuurwerk.

Ook zijn er de afgelopen weken een aantal meldingen binnengekomen bij de politie dat er 'iets afspeelde' in de desbetreffende flat. Maar dat iemand zichzelf wilde opblazen, daar weet de politie niets vanaf, zegt de politie tijdens een persconferentie. 

Bekijk beelden van de flat:

Flat Drachten deels ingestort na explosie
Flat Drachten deels ingestort na explosie

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze via NUfoto