Gemeenten in Nederland hebben zo'n 9 miljard euro aan leningen uitstaan. Deze leningen kunnen een groot risico vormen voor de lokale overheden. 

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Gemeenten verstrekken vaak geld aan organisaties als sportclubs, culturele instellingen en woningbouwcorporaties, maar vaak ontbreekt het aan bewustzijn van de risico's van verlies van gemeenschapsgeld, zeggen deskundigen.

Dat het geld niet altijd terugkomt in de gemeentekas, bleek volgens RTL Nieuws bijvoorbeeld in de gemeente Utrecht, die in augustus een verlies van ruim 20 miljoen euro moest incasseren, toen duidelijk werd dat het grootste deel van een lening voor voetbalstadion de Galgenwaard nooit zal terugkeren.

De gemeente Groningen wordt als een ander voorbeeld genoemd. De stad verloor dit jaar 2,5 miljoen euro, nadat 3D-Theater Infoversum failliet ging. Ook de gemeente Middelburg ging voor 5 miljoen euro het schip in met een lening aan het failliete Waterpark De Veerse Meer.

Bijna alle gemeenten

In het onderzoek zou verder blijken dat bijna alle Nederlandse gemeenten geld uit geleend hebben. Slechts vijf gemeenten zouden geen leningen uit hebben staan. De conclusie van RTL Nieuws is dat het bij veel van die gemeenten mis gaat met het uitlenen van geld. 

‎Ook directeur Jan de Ridder van Rekenkamer Metropool Amsterdam denkt niet dat het geld uitlenen altijd overwogen gebeurt. "Je moet goed opletten wat de financiële positie is en of de organisatie wel in staat is de rente te kunnen blijven betalen", zegt De Ridder.