De kerst van 2015 gaat de boeken in als de warmste 'ooit'. Het was nog nooit zo warm sinds het begin van de metingen in 1901.

Eerste Kerstdag brak met 13,9 graden het oude record uit 1997 en kort na middernacht sneuvelde ook het record voor Tweede Kerstdag.

Om het oude record op Eerste Kerstdag te breken, moest de temperatuur vrijdag in De Bilt hoger uitkomen dan 12,8 graden, het oude record. Dat lukte aan het begin van de avond, waarna de temperatuur alleen maar opliep.

Direct na middernacht ging daardoor het tweede record eraan; het moest zaterdag warmer worden dan de 12,1 graden die in 1974 werden gemeten op Tweede Kerstdag. Al snel werd een maximumtemperatuur van 14 graden gemeten in De Bilt. 

Een woordvoerder van Weeronline.nl kondigde vrijdag al aan dat het warmterecord verbroken zou kunnen worden als de temperatuur zaterdag verder zou stijgen.

Aanhoudend warm

Het blijft de komende dagen warm voor de tijd van het jaar, is de verwachting. Ook voor zondag wordt een record verwacht. Dan wordt het met maxima van 12 a 13 graden mogelijk ook de warmste 27 december. De volgende warmtegolf is voorzien voor 30 en 31 december. Dan kan het tussen de 10 en 15 graden worden.

In 2010 kende Nederland voor het laatst een witte Kerst. "Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen", aldus Weeronline. In de jaren daarna bleef noemenswaardige sneeuwval met Kerst uit.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.