Vluchtelingen kunnen gratis schaatslessen krijgen op de schaatsbaan in Ede. De ijsvereniging biedt de lessen aan nadat een zwemuitje werd afgelast, vermoedelijk vanwege dreigementen in de lokale media.

Dat laat de ijsbaan vrijdag via Twitter weten.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) besloot donderdagavond een zwemuitje voor een groep asielzoekers in zwembad De Peppel in Ede af te gelasten.

Het COA deed geen concrete uitlatingen over de reden hiervan, maar vermoedelijk hing het besluit samen met een brief in een lokale krant. De boze briefschrijver waarschuwde voor "ongeregeldheden zoals in Geldermalsen".

Veldslag

In die Gelderse gemeente liep een raadsvergadering over de komst van een azc uit op een veldslag tussen relschoppers en de politie. Veertien relschoppers werden gearresteerd. De rellen leidden tot flinke landelijke verontwaardiging; de Tweede Kamer gaat er na het kerstreces een debat over voeren. De gemeente besloot vlak voor de kerstvakantie dat er voorlopig geen azc in Geldermalsen komt.

De briefschrijver in Ede richtte zich in de krant tot burgemeester Cees van der Knaap van Ede en stelde het belachelijk te vinden dat hij moest betalen voor de zwemlessen van zijn vier kinderen terwijl vluchtelingen "zomaar gratis" mochten zwemmen.

Burgemeester Van der Knaap stelde in een reactie het "belachelijk" te vinden dat een vrijwillig initiatief van het personeel van het zwembad vanwege de brief zou zijn afgelast. Hij heeft er bij het COA op aangedrongen dat er een nieuwe datum voor het zwemuitje van de asielzoekers wordt gepland.

Leuke middag

De Edese IJsvereniging laat vrijdag aan Omroep Gelderland weten dat het "niet gaat om een actie met een achterliggende gedachte". Het plan om asielzoekers schaatsles te geven ontstond al voor alle commotie over de zwemlessen, benadrukt een woordvoerder.

Maar het plaatsen van het bericht op Twitter was dat wel. "Het moet teleurstellend zijn geweest voor de 140 mensen die zich hadden aangemeld voor het zwemmen", meldt de zegsman. "Ze hebben al niet zo veel, daarom hebben we het eerder verstuurde bericht herhaald in de openbaarheid. We willen ze een leuke middag bezorgen."