In Beverwijk is een 23-jarige man uit Heemskerk zwaargewond geraakt door vuurwerk. Hij probeerde een lawinepijl voor een tweede keer aan te steken. 

Toen hij de lont die nog over was aanstak, explodeerde de lawinepijl. De man moet aan zijn linkerhand een aantal vingers missen, meldt de politie vrijdag.

In Bovenkarspel, ook in Noord-Holland, werd een zeventienjarige jongen betrapt met een rugtas vol zwaar vuurwerk. Net op het moment dat de politie langsreed, liet hij wat ontploffen.

Daarna sprong hij bij een vriend achter op de bromfiets. Ze wilden wegrijden, maar de agenten hielden ze tegen. In de rugtas zaten nog 29 Cobra's.

Gemeentelijke show

De politie heeft tot nu toe dit jaar zo'n 41.500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie sinds 1 oktober wekelijks publiceert.

De vangst is groter in vergelijking met vorig jaar. Toen stond in dezelfde periode de teller op ruim 33.500 kilo vuurwerk. De verkoop van legaal loopt dit jaar weer verder terug. De verwachting is dat slechts een op de acht Nederlanders rotjes en vuurpijlen aanschaft.

Uit een onderzoek van NU.nl bleek recent dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk afsteken met oud en nieuw. Meer dan de helft van de ondervraagden liet weten voor een vuurwerkverbod te zijn, mits gemeenten als alternatief vuurwerkshows organiseren.

Vuurwerkverbod

Steeds meer organisaties pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk. Vijftien grote vakverenigingen van Nederlandse artsen riepen het kabinet en de Tweede Kamer eerder deze week op een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.

Zaterdag werd ook het meldpunt vuurwerkoverlast weer geopend. Hier kunnen Nederlanders melding maken van problemen die zij ondervinden door het afsteken van vuurwerk, of het nu gaat om geluidsoverlast, vernietigingen of dieren die last hebben van de knallen. Hier zijn binnen een paar dagen al meer dan 30.000 meldingen binnengekomen. Minister Jet Bussemaker liet zondag weten niets te voelen voor een vuurwerkverbod