Zwembad De Peppel in Ede wil alsnog een zwemuitje voor een groep van ongeveer 150 vluchtelingen organiseren.

Dat meldt de NOS vrijdag.

Het uitje zou eigenlijk vrijdag plaatsvinden, maar werd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgeblazen. Over het waarom van de afgelasting tast zwembaddirecteur Ronald ter Hoeven nog in het duister. Bij het COA kon hij niemand bereiken, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Ter Hoeven zegt alleen maar af te kunnen gaan op berichten op sociale media en in de kranten. Daarin wordt gewezen op een ingezonden brief die afgelopen week in een huis-aan-huisblad verscheen.

De briefschrijver, die zijn woorden richtte tot burgemeester Cees van der Knaap van Ede, vond het onbegrijpelijk dat zijn vier kinderen dure zwemlessen moesten nemen en dat vluchtelingen zomaar gratis mochten zwemmen. De schrijver waarschuwde voor "ongeregeldheden zoals in Geldermalsen".

'Belachelijk'

De burgemeester noemde het "belachelijk" dat een vrijwillig initiatief, afkomstig van het personeel van het zwembad, om deze reden is afgelast. "Een mooi initiatief wordt zo teniet gedaan", aldus Van der Knaap.

Het COA zegt dat het geen lichtvaardig genomen besluit is. Ter Hoeven wil met de burgemeester en het COA op zoek naar een andere datum.