Een makelaar die was neergeschoten door een later in zijn cel in Zoetermeer gedode gedetineerde, stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie aansprakelijk.

De advocaat van de man zegt dat de schade van de makelaar niet meer op de doodgestoken Elbert G. (82) verhaald kan worden en stelt dat diens vermeende moordenaar niet op de afdeling had mogen zitten waar hij was geplaatst.

Volgens advocaat Sébas Diekstra, die de makelaar bijstaat, zijn er onverantwoorde risico's genomen. De ouders van verdachte Johannes R. (25) hebben woensdag in media gezegd dat zij hebben gewaarschuwd dat hun zoon psychotisch kon zijn en gevaarlijk was.

Een woordvoerder van Veiligheid en Justitie laat echter weten dat de uitlatingen van de advocaat over aansprakelijkheid te voorbarig zijn.

"De onderzoeken van zowel het OM als DJI naar wat er zich exact heeft afgespeeld lopen nota bene nog. Daarnaast moet de strafzaak ook plaatsvinden en zal de rechter de zaak nog moeten behandelen. Op dit moment valt er dus nog helemaal niets te zeggen over de mogelijke aansprakelijkheid."

Vermoord

De bejaarde G. zat als verdachte vast voor poging tot moord op de makelaar. Volgens advocaat Diekstra werd de makelaar neergeschoten na een bezichtiging van de woning van G., die zijn huis mogelijk niet uit vrije wil te koop had staan. De makelaar heeft schade geleden als gevolg van de schietpartij.

Maar G. werd op 20 september zelf gedood. Donderdag is er een eerste zitting in de zaak van verdachte R. in Den Haag.

R. zat op een speciale zorgafdeling. Hij zou met een riem en mes naar de cel van G. zijn gegaan, de deur hebben gesloten en het slachtoffer hebben gekneveld en gestoken en geschopt. R. zou het op een stoel vastgebonden slachtoffer hebben meegenomen naar de recreatieruimte en hebben geëist dat deuren werden geopend.

R. was veroordeeld tot een celstraf en tbs. Hij kreeg de straf voor de roof van een scooter waarbij hij iemand neerstak. Ook zou hij presentatrice en actrice Chantal Janzen hebben gestalkt.