De protestbeweging Pegida, die tegen de islamisering van Europa is, wil op 17 januari een demonstratie organiseren in Apeldoorn.

Dat meldt Omroep Gelderland.

Eerder demonstreerde Pegida in Nederland in Utrecht en Rotterdam. In beide gevallen liep de bijeenkomst uit de hand en verrichtte de politie arrestaties. In Utrecht ging het mis toen Pegida slaags raakte met extreemlinkse tegendemonstranten.

Het is onduidelijk waar in Apeldoorn de demonstratie plaats moet vinden en of de gemeente al toestemming heeft gegeven.

Europese cultuur

Pegida ontstond een jaar geleden in de Oost-Duitse stad Dresden. De aanhangers zijn tegen islamisering en de komst van (economische) vluchtelingen. De betogers vinden dat de Europese cultuur en samenleving worden bedreigd door buitenlandse invloeden en willen de islam uit het openbare leven weren.

Sinds januari organiseert Pegida in Dresden wekelijks protestmarsen, waar op het hoogtepunt 25.000 mensen op af kwamen. De toestroom van vluchtelingen naar West-Europa is een voedingsbodem voor protest.

Recordaantal

De Nederlandse tak van Pegida is vooral actief op Facebook. Aanhangers keren zich tegen van komst van (islamitische) vluchtelingen naar Nederland en willen bijvoorbeeld dat moskeeën en islamitische scholen worden gesloten.

Ook hier gaat de aanhang van de protestbeweging hand in hand met de komst van een recordaantal vluchtelingen naar Nederland.