De verkoop van vuurwerk loopt dit jaar weer verder terug. De verwachting is dat slechts een op de acht Nederlanders rotjes en vuurpijlen aanschaft.

Dat meldt de NOS op basis van gegevens van onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy. Vier jaar geleden zei nog een op de vijf Nederlanders vuurwerk te kopen.

De voornaamste reden voor het teruglopende animo is angst voor het vuurwerk. De gemiddelde besteding per koper neemt overigens wel toe. De gemiddelde koper besteedt dit jaar tussen de 75 en 80 euro aan vuurwerk.

Uit een onderzoek van NU.nl bleek recent dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk afsteken met oud en nieuw. Meer dan de helft van de ondervraagden liet weten voor een vuurwerkverbod te zijn, mits gemeenten als alternatief vuurwerkshows organiseren.

Blijvend letsel

Door het afsteken van vuurwerk lopen jaarlijks vele honderden mensen verwondingen op. Meer dan de helft van het letsel wordt toebracht door legaal vuurwerk. Vooral kinderartsen hebben hier genoeg van, omdat kinderen die gewond raken vaak zelf niet eens vuurwerk afsteken maar alleen toekijken.

Steeds meer organisaties pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk. Vijftien grote vakverenigingen van Nederlandse artsen riepen het kabinet en de Tweede Kamer eerder deze week op een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.

Het gaat om verenigingen van onder meer plastisch chirurgen, oogartsen en kinderartsen. Zij stellen dat de viering van oud en nieuw niet in verhouding staat tot alle gewonden, schade en overlast die het afsteken van vuurwerk elk jaar veroorzaakt.

Meldpunt

Zaterdag werd ook het meldpunt vuurwerkoverlast weer geopend. Hier kunnen Nederlanders melding maken van problemen die zij ondervinden door het afsteken van vuurwerk, of het nu gaat om geluidsoverlast, vernietigingen of dieren die last hebben van de knallen.

Hier zijn binnen een paar dagen al meer dan 25.000 meldingen binnengekomen. Minister Jet Bussemaker liet zondag weten niets te voelen voor een vuurwerkverbod