De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft in een gesprek met de stichting al Fitrah zijn zorgen geuit over het gebrek aan openheid van de stichting.

Ook heeft Van Zanen het gehad over de vermeende beïnvloeding van levens- en denkwijzen van bezoekers van de moskee en stichting, onder wie kinderen. Dat heeft de gemeente woensdag laten weten.

Al Fitrah heeft beterschap beloofd en gaat meer openheid geven over wat er gebeurt en wordt besproken tijdens activiteiten van de stichting. Ook heeft het laten weten mee te werken aan een onderzoek naar de pedagogische effecten op kinderen die daar lessen volgen.

Van Zanen zocht contact met de stichting naar aanleiding van een artikel van NRC afgelopen zaterdag dat de moskee voor problemen zorgt in de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens de krant zou de moskee kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij.

Vervolggesprek

Ook zouden leden van de moskee gematigde moslims aanspreken op 'on-islamitisch' gedrag. Daarnaast zouden ze proberen te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren en naar films kijken. Door de lessen bij Al Fitrah zouden sommige kinderen geen gezag meer accepteren van autochtone 'ongelovige' leraren, schreef NRC op basis van eigen onderzoek.

Al Fitrah benadrukt dat zij de ontstane commotie betreurt. De stichting ziet volgens de gemeente in dat dit een gevolg is van het eerdere gebrek aan openheid. In januari staat een vervolggesprek gepland.