Een man die probeerde twee beroemde gestolen schilderijen te verkopen, hoeft niet de gevangenis in. Hij is woensdag veroordeeld tot 103 dagen cel. 

Omdat hij die straf al in voorarrest heeft uitgezeten, is hij meteen vrij man. Het gerechtshof in Den Haag gaf hem ook 240 uur taakstraf voor heling, witwassen, wapenbezit en drugsbezit.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De straf valt laag uit, omdat de zaak lang heeft geduurd, omdat de man ouder dan vijftig jaar is, omdat hij niet eerder in de fout is gegaan en omdat er waarschijnlijk geen gevaar is voor herhaling. Een celstraf heeft dus geen zin, een voorwaardelijke straf ook niet, vinden de rechters.

Het gaat om de schilderijen Lachende jongen met bierkruik van Frans Hals en Boslandschap met bloeiende vlier van Jacob van Ruysdael. Die waren in 2011 gestolen uit het museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De Frans Hals was ongeveer 15 miljoen euro waard, de Van Ruysdael ongeveer een ton.

Meesterwerken

De veroordeelde man probeerde de meesterwerken te verkopen voor de dieven. Hij deed of de schilderijen waren gevonden, zodat hij met handlangers een beloning van 1,5 miljoen euro kon opstrijken.

Justitie zette een 'pseudokoper' in, die zich voordeed als iemand van de verzekering en een paar aanbetalingen deed. Vlak na het overdragen van de Frans Hals eind 2011 werd de man opgepakt.

Een lagere rechter had de man veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daar was hij tegen in beroep gegaan.