De vijf verdachten die nog vastzaten voor de rellen in Geldermalsen vorige week, zijn vrijgelaten.

Dat heeft de onderzoeksrechter woensdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie wil juist dat ze nog twee weken langer vast zouden zitten. Maar volgens de rechtbank is dat bij vier verdachten niet nodig, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze opnieuw de fout ingaan.

Bij een andere verdachte is dat wel het geval en deze zou in principe wel in voorarrest moeten blijven. Hij is echter onder strenge voorwaarden vrijgelaten vanwege persoonlijke omstandigheden. 

Beroep

Het OM gaat in beroep tegen de vrijlating, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Er zou wel sprake zijn van herhalingsgevaar vanwege de manier waarop er geweld is gebruikt tegen politiemensen. De zaak wordt volgende week, dinsdag of woensdag, in behandeling genomen door de rechtbank van Gelderland. 

Een man uit Enspijk hoort pas volgende week of zijn voorarrest wordt geschorst, maar deze man was door een vormfout al sinds afgelopen vrijdag op vrije voeten.

De onderzoeksrechter is het met het OM eens dat er tegen alle verdachten ernstige bezwaren zijn. Het OM verdenkt alle verdachten van openlijke geweldpleging. Twee mannen maakten zich bovendien schuldig aan het verstoren van een raadsvergadering en dat is een apart strafbaar feit, aldus het OM.

Veldslag

De raadsvergadering in Geldermalsen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen liep woensdag uit op een veldslag. Veertien relschoppers zijn toen gearresteerd.

Het voorstel voor een asielzoekerscentrum is voorlopig van tafel. Burgemeester Miranda de Vries moest erkennen dat er sprake was van een inschattingsfout wat betreft de snelheid en de omvang van het voorstel.