Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven mag de komst van zeven buitenlandse 'haatpredikers' naar zijn stad verbieden.

De rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald. De motivering van de uitspraak volgt nog.

De stichting Waqf had de sprekers uitgenodigd voor een islamitische conferentie deze week. De stichting was naar de rechter gestapt vanwege het besluit dinsdag van Van Gijzel om de sprekers uit Egypte, Syrië, Saudi-Arabië, Soedan en Koeweit te weren.

De burgemeester had de komst van de mannen verboden, omdat zij zich negatief hebben uitgelaten over Joden, homo's, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook zouden ze de gewelddadige jihadstrijd hebben verheerlijkt.

In april dit jaar schrapte de religieuze stichting Waqf de lezing van de Saudische islamitische geestelijke Aaidh al-Qarni nadat ophef was ontstaan over zijn komst. De geestelijke zou hebben opgeroepen tot haat en geweld.

Advies NCTV

Burgemeester Van Gijzel had advies had ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Die liet weten bezwaar te hebben tegen de genodigde sprekers Hesham, Mohammed Said Bargash, Mohammed Rateb al-Nabulsi, Omar Abdulkafy, Saad Bin Ali al-Shahrani, Waleed al Tabtabae, Mohamed Yousry Ibrahim en Issam Ahmed al-Bashir.

Schoof sprak woensdag van een "belangrijke uitspraak" in het kader van het 'actieprogramma jihadisme'. Het programma dat vorig jaar is gestart moet de jihadistische beweging in Nederland verzwakken en de democratische rechtsstaat beschermen.