Het voorstel over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen in Geldermalsen is voorlopig van tafel. Dat heeft burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen woensdag gezegd tijdens een persconferentie.

Volgens De Vries was er sprake van een inschattingsfout wat betreft de snelheid en de omvang van het voorstel, die uiteindelijk "heeft geleid tot weerstand en polarisatie".

"Wat blijft is de door ons gevoelde verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het vluchtelingenvraagstuk." Hoe de gemeente Geldermalsen dat precies gaat invullen, is volgens de burgemeester "voor later".

"Laat het helder zijn: daarvoor nemen we de tijd", aldus De Vries. "We gaan als gemeente eerst de dialoog aan met inwoners en andere betrokkenen, zowel voor- als tegenstanders. De eerste verantwoordelijkheid als college is om de rust terug te brengen, en ervoor te zorgen dat we weer met elkaar door een deur kunnen als gemeenschap.''

Video: 'Voorstel azc Geldermalsen van tafel'

'Voorstel azc Geldermalsen van tafel'
'Voorstel azc Geldermalsen van tafel'

Arrestaties

De raadsvergadering in Geldermalsen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen liep vorige week woensdag uit op een veldslag. Veertien relschoppers werden gearresteerd.

Van deze veertien zijn er vorige week zes vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) worden deze mensen verdacht van minder ernstige vergrijpen zoals belediging en vernieling. De aanklager neemt binnenkort een beslissing hoe de zaken tegen hen worden afgehandeld.

De burgemeester zei "ongelooflijk trots" te zijn op de inzet van politie en ME bij het gemeentehuis. "De angst die wij hebben gevoeld, die hebben onze gasten ook gevoeld. Nu kiezen we ervoor om zonder angst en onrust een fijne kerst en jaarwisseling te vieren."

Verontwaardiging

De rellen leidden tot flinke verontwaardiging. De Tweede Kamer reageerde geschrokken. De politieke partijen spraken af dat ze na de kerstvakantie deze kwestie en de sfeer die in Nederland ontstaat rond de opvang van asielzoekers, bespreken.

Aan het debat zal naast staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken meedoen. Plasterk gaat over het bestuur in gemeenten en provincies.