OM vecht verbod omstreden verkeerscontrole aan

Het Openbaar Ministerie vecht het verbod op de zogenoemde dynamische verkeerscontrole aan bij de Hoge Raad. Het gaat om verkeerscontrole's die worden gebruikt om mogelijke criminelen te pakken.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde maandag dat deze methode niet door de beugel kan.

Het hof behandelde een zaak waarbij tijdens een dynamische verkeerscontrole in de auto van de verdachte bijna een kilo wiet was gevonden. Het kwam tot vervolging, maar het hof vindt de verkeerscontrole misbruik van recht. Daarom geldt de wietvondst niet als bewijs en werd de verdachte vrijgesproken.

Bij een 'dynamische verkeerscontrole' zoekt de politie naar mogelijke criminelen. Ziet de politie een 'verdachte' auto, dan wordt die gevolgd door politie in burger. Vervolgens laten agenten in uniform de wagen stoppen onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid wordt dan informatie over inzittenden en hun eventuele criminele achtergrond nagetrokken.

Onrechtmatig

Het hof vindt dat controlebevoegdheden uit de Wegenverkeerswet gebruiken voor een heel ander doel onrechtmatig is. ''Het is de politie namelijk te doen om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel.''

Het hof stelt dat de dynamische verkeerscontrole op structurele schaal wordt ingezet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie